Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reportáž z nocľahárne Depaul a Karanténneho mestečka. Ľudí bez domova sme pred pandémiou neochránili

.michal Oláh .boris Németh .spoločnosť .reportáž

Druhá vlna pandémie dopadá na ľudí bez domova drvivou silou. Infikovaných je už 30 percent testovaných. Sociálni pracovníci v Bratislave hlásia prvé známe úmrtie človeka z tejto komunity.

Reportáž z nocľahárne Depaul a Karanténneho mestečka. Ľudí bez domova sme pred pandémiou neochránili BORIS NÉMETH 25. január 2021 Bratislava: Nocľaháreň sv. Vincenta De Paul je najväčším útočiskom pre ľudí bez domova na západnom Slovensku.

je desať hodín doobeda. Na úzkej príjazdovej ceste do najväčšej bratislavskej nízkoprahovej Nocľahárne sv. Vincenta De Paul stretávame starších ošumelých mužov a ženy. S igelitkami a ruksakmi previazanými špagátom okolo pliec kráčajú k útulku neďaleko medzinárodného letiska. 

Nocľaháreň má kapacitu 200 lôžok a od 18. januára tu vyčlenili covidovú časť pre infikovaných. Spolu s mestským karanténnym mestečkom vo Vrakuni majú tieto dni v starostlivosti 96 pozitívne testovaných klientov. V porovnaní s minulým rokom, keď bolo infikovaných len zopár ľudí bez domova, budí tento nárast pozornosť. Prečo k nemu došlo a sú títo ľudia hrozbou pre ostatných Bratislavčanov? 

Plot karanténneho mestečka zriadeného Magistrátom hlavného mesta Bratislava vo Vrakuni na Hradskej ulici.Boris NémethPlot karanténneho mestečka zriadeného Magistrátom hlavného mesta Bratislava vo Vrakuni na Hradskej ulici.

nemali sme na výber

Po príchode nám cez oplotenú karanténnu zónu kýva postava v bielom ochrannom skafandri s čiernymi igelitovými vreckami na chodidlách omotanými lepiacou páskou. Na radu hygienika ich nosia namiesto gumákov, ktoré zatiaľ nemajú.

Na overale z diaľky svieti čiernou fixkou napísané meno Zuzana. „Poďte sa obliecť do skafandrov,“ oslovil nás spoza respirátora a ochranného štítu veselý ženský hlas. Dohadujeme sa, kam všade pôjdeme a čo nemôžeme fotiť. Ležiaci chlapi sú z novinárov nervózni. Nečudo, majú dosť svojich starostí. Čakáme ešte na riaditeľa neziskovej organizácie Depaul Slovensko Jozefa Kákoša, ktorého medzitým zavolala vysielačkou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite