Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zahrajte si hru a zaočkujte sa proti covid hoaxom. Vedci pracujú aj na psychologickej vakcíne

.tomáš Zemko .spoločnosť

Očkovanie je už v plnom prúde vo viacerých krajinách. Na dôvere vo vedu a vakcíny závisí stav zdravia populácie. Preto je dôležitý boj nielen proti samotnému vírusu, ale aj vírusu výmyslom a konšpiráciám v online svete. Spoločenskí vedci postupne prichádzajú so zaujímavými spôsobmi, ako zakročiť proti hoaxom.

Zahrajte si hru a zaočkujte sa proti covid hoaxom. Vedci pracujú aj na psychologickej vakcíne

MIMORIADNA SPRÁVA! Očkovanie v Humennom sprevádzajú veľké nepríjemnosti. Počas očkovania nastali komplikácie! Jedna osoba obratom dostala silný anafylaktický šok. Ďalší lekár dostal vysoké teploty, s ktorými bojuje do dnešného dňa. UPOZORŇUJEME: Dôrazne zvážte očkovanie.

Takáto, na prvý pohľad hrozivá správa, získala na Facebooku z 19. januára do piatkového rána viac ako 5 400 zdieľaní a takmer 600 komentárov. Aj preto musela zakročiť polícia a na svojej antihoaxovskej stránke na ňu upozornila ako na totálny výmysel, ktorý samotná humenská nemocnica komentovala tak, že „Ide o NEZMYSEL a nebezpečný ‚HOAX‘.“

Oheň však už bol na streche. Veľa ľudí správu na sociálnej sieti uvidelo a zrejme ich následky (aj keď vymyslené) z očkovania vyľakali alebo aspoň u nich zanechali zlú pachuť.

Ako je možné, že vyše dva dni sa takáto sprava dočkala tak vysokej pozornosti? Pretože ľudia sú viac náchylní veriť konšpiráciám, klebetám a šumom a tie sa v online priestore rýchlejšie šíria ako seriózne správy. Konštatuje to aj vedecký výskum, podľa ktorého na falošné správy ľudia reagujú emotívnejšie a zároveň takéto správy môžu pôsobiť ako novinky oproti „nudným“ serióznym, no pravdivým správam.

zahrajte sa

Zlou správou je aj to, že po upozornení na to, že ide o falošnú správu a následnú korekciu sa nedarí úplne vplyv hoaxu „vykynožiť“ a napáchaná škoda teda zostáva. Zároveň nedávna štúdia ukazuje, že ľudia, ktorí viac veria dezinformáciám o covide, sú aj menej ochotní dať sa zaočkovať. Tento súvis potvrdzuje aj iná štúdia.

Optimistické nie je ani to, píše vedecký portál Nature, že antivaxerské skupiny môžu nasledujúcu dekádu dominovať, ak sa proti nim nezakročí.

A práve do toho prichádzajú vedci s „psychologickou vakcínou“, ktorá je určená pre ľudský mozog a ktorá by ho spravila imúnnou voči klamstvám v online svete.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite