Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Covid-19 report. Je čas na zmiernenie emócií a sústredený spoločný postup, pandémia naberá na sile

.dávid Bořuta .spoločnosť

.týždeň uverejňuje v spolupráci s Kapa 12 takzvaný status report o stave pandémie vo svete. Poradie 155 najzasiahnutejších krajín od začiatku pandémie sa od leta postupne menilo. Slovensko je už medzi 35 najpostihnutejšími krajinami od začiatku pandémie, ktoré v priemere zápasia s vírusovou infekciou 340 dní, a evidujú 63 percent prípadov nákazy a viac ako 68 percent úmrtí na svete. Tieto krajiny obýva 16 percent obyvateľov planéty.

Covid-19 report. Je čas na zmiernenie emócií a sústredený spoločný postup, pandémia naberá na sile SITA/Alexandra Čunderlíková. Minister financií SR Eduard Heger, predseda vlády SR Igor Matovič a minister zdravotníctva SR Marek Krajčí.

slovinsko, Česko a Belgicko, sú k 13. januáru postihnuté najviac. USA sú 7. najpostihnutejšie a s pandémiou bojujú už viac ako 360 dní. Slovensko je 33. najpostihnutejšia krajina od začiatku pandémie (5. marca 2020 bol prvý diagnostikovaný prípad). Kým k 2. júnu bolo Slovensko „tigrom“ Európy (119. najpostihnutejšou krajinou zo 142), t. j. niekde na dnešnej úrovni Austrálie, alebo Južnej Kórei, postupne sa výsledky zápasu SR s pandémiou, a tým aj pozícia v rebríčku, zhoršovali.

Do 4. septembra už to bola 63. pozícia a následne, po chvíľkovom zlepšení k 11. novembru (66. pozícia), sa nekomentovateľným prístupom vedenia krajiny, „vyšvihla“ na terajšiu 33. priečku v poradí najpostihnutejších krajín sveta, tesne za Rumunsko a Rakúsko a pred Maltu a Írsko. Z krajín EÚ je Slovensko 18. najpostihnutejšou.

Poradie krajín EÚ a Severnej Ameriky, podľa denných prípadov nákazy a úmrtí.Poradie krajín EÚ a Severnej Ameriky, podľa denných prípadov nákazy a úmrtí.

Kritériá hodnotenia boli dve, a to v pomere 2:1. Počet úmrtí a počet diagnostikovaných prípadov nákazy vírusom, obe v prepočte na deň od začiatku pandémie (deň kedy v krajine zaznamenali prvý prípad nákazy) do príslušného dátumu (4. september, 11. november a 13. január), vrátane a na 1 milión obyvateľov. 

Poradie ostatných krajín sveta, podľa denných prípadov nákazy a úmrtí.Poradie ostatných krajín sveta, podľa denných prípadov nákazy a úmrtí.

Z krajín mimo EÚ a Severnej Ameriky sú na tom, od začiatku pandémie, najhoršie Čierna Hora, Severné Macedónsko, Panama, Bosna a Hercegovina a Spojené Kráľovstvo.

vysvedčenie

V stredu 13. januára bolo na FB portáli Kapa12 - Analytics zverejnené „Vysvedčenie“ pre vládu SR, za obdobie od 12. novembra 2020 do 12. januára 2021, vrátane (62 dní). SR bola v pozitivite PCR testov 29. najhoršia, v počte prípadov infekcie 16. najhoršia a v počte úmrtí 9. najhoršia krajina, zo 155 krajín sveta zaradených do rebríčka.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite