Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid-19 report. Slovensko vzdoruje pandémii len o málo horšie ako USA. Aj Británia je na tom zle

.dávid Bořuta .spoločnosť

.týždeň uverejňuje v spolupráci s Kapa 12 report o stave pandémie vo svete. V stredu (6.1.), sa uskutočnila jedna z posledných akcií z iniciatívy dosluhujúceho prezidenta Spojených štátov, tzv. „super-spreader“, na ktorom rozvášnený dav ľudí bez rúšok napadol, a na chvíľu ovládol Capitol vo Washingtone. Včerajší deň bol pritom historicky rekordný, a to ako v počte 4 100 úmrtí, tak aj v počte 260 973 nových prípadov za deň.

Covid-19 report. Slovensko vzdoruje pandémii len o málo horšie ako USA. Aj Británia je na tom zle SITA/Martin Havran

slovensko je na tom porovnateľne s USA, za posledný týždeň eviduje výrazne viac úmrtí, hoci pomalšie šírenie nákazy vírusom covid-19.

Série lockdownov v Rakúsku priniesli ovocie. Potom ako boli počas Vianoc medzi najviac postihnutými krajinami (3. najpostihnutejšia krajina globálne k 30. 12.), evidujú za posledné dva týždne pokles denného počtu úmrtí v prepočte na 1 milión obyvateľov z 10,6 (za týždeň do 23. decembra), na 5,5 denne za týždeň do 6. 1. 2021. Počet úmrtí sa na Slovensku za ten čas takmer zdvojnásobil z 8 na 15 úmrtí denne na 1 milión obyvateľov.

Epidemiologickú situáciu v SR a jej dynamiku verifikujeme podľa situácie v nemocniciach. V tabuľke číslo jedna sme zhrnuli situáciu v nich za posledných 6 týždňov a pridali sme odhad na 2 týždne vopred. Dáta bez pátosu v Dennom reporte k 5. januáru predpovedajú na piatok .

Vývoj kľúčových ukazovateľov pandémie v SR a obsadenosti lôžok v nemocniciach.Vývoj kľúčových ukazovateľov pandémie v SR a obsadenosti lôžok v nemocniciach.

Vývoj hospitalizácii v nemocniciach SR.Vývoj hospitalizácii v nemocniciach SR.

15. januára počet hospitalizovaných 3368 a kumulovaných úmrtí „na covid“ 3648. Náš odhad je o 5 dní neskôr, v stredu 20. januára, na úrovni 4264 hospitalizovaných a 4853 úmrtí „s“ a „na“ covid-19.  

status Report za posledných 7 dní (31. decembra – 6. januára)

Posudzovaný je vývoj 156 krajín bojujúcich s pandémiou, ktoré mali k 6. 1. 2021, viac ako 2000 diagnostikovaných prípadov nákazy koronavírusom (diagnostikovaný prípad, alebo dopátraný prípad (DP)) a viac ako 300-tisíc obyvateľov. V týchto krajinách žije 

97 percent obyvateľov planéty a v týchto krajinách je vykázaných takmer 100 percent diagnostikovaných prípadov, aj úmrtí na covid-19. Výnimku v počte prípadov tvoria Vietnam a Tajvan, ktoré sú dlhodobo najúspešnejšie v boji s pandémiou. Jemen, Sýria, Libéria a Sudán boli vyradené z reportu pre neexistenciu relevantných dát, pričom je preukázané, že pandémia závažne prehlbuje humanitárnu katastrofu v týchto krajinách. 

Krajiny sú porovnávané podľa šiestich hodnotiacich kritérií: (váha kritéria)

A. Počet úmrtí priemerne na deň (za 7 dní, do 6. 1. vrátane), na jeden milión obyvateľov (20 percent).

B. Počet nových DP priemerne na deň (za 7 dní, do 6. 1. vrátane), na jeden milión obyvateľov (15 percent).

C. Smrtnosť – počet úmrtí za posledných 7 dní v porovnaní s aktívnymi prípadmi k 23.12.2020 (15 percent).

D. Rast prípadov – počet nových DP za posledných 7 dní (do 6.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite