Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hlavná svetová antiosobnosť roka 2020: Orbán a Kaczynski. Dvaja lídri, ktorí nemilujú slobodu

.redakcia .spoločnosť

Hlavnou svetovou antiosobnoťou roka je podľa .týždňa dvojica Orbán/Kaczynski.

Hlavná svetová antiosobnosť roka 2020: Orbán a Kaczynski. Dvaja lídri, ktorí nemilujú slobodu SITA/AP 12. február 2018 Düsseldorf, Nemecko: Účastníci na pochode Rose Monday nesú bábky Viktora Orbána a Jaroslawa Kaczynského. Títo dvaja lídri sa vzďaľujú demokratickým hodnotám.

maďarsko a Poľsko to majú s lídrami, ktorých si opakovane zvolili, čoraz ťažšie. V končiacom sa roku sa v jednej i druhej krajine odohrali kľúčové udalosti, ktoré posunuli ich vývoj nebezpečným smerom. 12. február 2018 Düsseldorf, Nemecko: Účastníci na pochode Rose Monday nesú bábky Viktora Orbána a Jaroslawa Kaczynského. Títo dvaja lídri sa vzďaľujú demokratickým hodnotám.12. február 2018 Düsseldorf, Nemecko: Účastníci na pochode Rose Monday nesú bábky Viktora Orbána a Jaroslawa Kaczynského. Títo dvaja lídri sa vzďaľujú demokratickým hodnotám. 

Viktor Orbán využil pandémiu typickým spôsobom strongmana: posilnil svoju moc. Tento muž, ktorý začal ako líder antikomunistického hnutia študentov a klasický liberál, sa v priebehu rokov posunul k tvrdo etatistickému nacionalizmu, spojenému s hľadaním vnútorných (opozícia, kritici, školy, vedci) a vonkajších (EÚ) nepriateľov. Práve táto politická pozícia mu najviac vyhovuje. Eliminuje nezávislé médiá, siaha na akademické slobody a v roku 2020 dokonca vyslal znepokojivý odkaz do zahraničia: pripomínal si storočnicu od Trianonskej dohody ako revizionista. Priame hrozby susedom nevyslovil, zastavil sa milimeter pred nimi. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite