Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Kto sú najväčšie slovenské a svetové osobnosti kultúry v roku 2020

.redakcia .spoločnosť

Časopis .týždeň vybral najväčšie osobnosti slovenskej a svetovej kultúry v roku 2020.

Kto sú najväčšie slovenské a svetové osobnosti kultúry v roku 2020 Režisér Ivan Ostrochovský nakrútil film Služobníci. Príbeh je zasadený do prostredia komunistami poníženej cirkvi. Čiernobiely obraz podporuje atmosféru čias normalizácie.

alta Vášová

Patrí medzi najkvalitnejších spisovateľov, akých na Slovensku máme. V júni sme s ňou v .týždňi priniesli rozhovor o plynutí času, ale aj o jej ostatnej knihe Odlety. Je to intímna výpoveď. Ako nám vtedy naznačila: „Riešim, či som o sebe mala povedať až toľko, či som neprezradila priveľa, veď v skutočnosti som introvert a samotár.“ Poetika Alty Vášovej je neopakovateľná. Do kratších textových útvarov kóduje viacvrstvové posolstvá, príbehy, odkazy, ktoré provokujú rozum, poháňajú predstavivosť a rozochvievajú srdce. 

sviatlana A. Aleksijevičová

Je bieloruská spisovateľka a laureátka Nobelovej ceny za literatúru, ktorú jej udelili v roku 2015. S jej knihou Válka nemá ženskou tvář sa čitatelia v Československu oboznámili už v roku 1986. Jej knihy Slovákov zaujímajú. Zinkoví chlapci, Černobyľská modlitba, Poslední svedkovia a iné vychádzajú v Absynte. Sviatlana sa po ostatných voľbách v Bielorusku aktívne zapojila do protestov proti Lukašenkovej vláde, po augustovom výsluchu na polícii vyzvala ľudí, aby sa pridali k protestom a podporili nástup demokratických síl v krajine. 

ivan Ostrochovský

Má na svojom konte viacero filmov, ktoré u divákov rezonovali. V jeho snímkach ide vždy o zápas. Vo filme Koza bývalý šampión v boxe bojuje o „život“ a je jasné, že normálny život je často väčšou výzvou ako zápas v ringu. Dnes Ostrochovský prichádza s filmom Služobníci. Čiernobielym obrazom vykresľuje čierno-biely svet socializmu, nedôveru a lámanie charakterov mladého človeka. Príbeh je zasadený do prostredia komunistami poníženej cir­kvi. Film prichádza do kín v čase korony, aby prispel k záchrane kultúry.  Režisér Ivan Ostrochovský nakrútil film Služobníci. Príbeh je zasadený do prostredia komunistami poníženej cirkvi. Čiernobiely obraz podporuje atmosféru čias normalizácie.Režisér Ivan Ostrochovský nakrútil film Služobníci. Príbeh je zasadený do prostredia komunistami poníženej cirkvi. Čiernobiely obraz podporuje atmosféru čias normalizácie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite