Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kto sú najväčšie svetové antiosobnosti v roku 2020

.redakcia .spoločnosť

Časopis .týždeň vybral najväčšie svetové antiosobnosti v roku 2020.

Kto sú najväčšie svetové antiosobnosti v roku 2020 SITA/Turkish Presidency via AP 12. február 2018 Düsseldorf, Nemecko: Účastníci na pochode Rose Monday nesú bábky Viktora Orbána a Jaroslawa Kaczynského. Títo dvaja lídri sa vzďaľujú demokratickým hodnotám.

recep Tayyip Erdogan

Antiosobnosťou roka je turecký líder. Ten si upevňoval mocenskú pozíciu a ignoroval pritom práva svojich občanov aj medzinárodné spojenectvá. V marci oznámil, že nebude utečencom brániť, aby sa presúvali do EÚ. Porušil tak dohodu s EÚ, za ktorú dostal zaplatené. Budúci americký prezident Biden ho ešte v septembri vyzval, aby nezasahoval do konfliktu v Náhornom Karabachu – márne. Pritom Turecko a USA sú spojenci v NATO. Erdogan nahneval aj pápeža Františka, keď ikonický kresťanský chrám a neskôr múzeum Hagia Sofia premenil na mešitu. Rozdúchaval  konflikty a šíril nenávisť. Svojimi činmi robil vlastnú krajinu i svet horším. 

alexander Lukašenko

Antiosobnosťou roka je bieloruský prezident. Roky je diktátorom, v tom odchádzajúcom sa však odhalil až na dreň. Svojou láskou k neslobode a utláčaním občanov prehral voľby so Sviatlanou Cichanovskou. Tá sa pritom proti nemu postavila na poslednú chvíľu, no aj tak pritiahla hlasy nespokojných. To, že nespokojných bola väčšina, však Lukašenko odmietol akceptovať. Neprijal ani výzvy medzinárodného spoločenstva, aby rešpektoval demokraciu. Dodnes brutálne potláča oprávnené prejavy občianskeho nesúhlasu v nádeji, že Bielorusi sa unavia a prestanú protestovať. Zatiaľ mu to aj napriek podpore Putina nevychádza.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite