Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zachrániť najprv ekonomiku alebo životy? Ťažká otázka, ešte ťažšia odpoveď

.tomáš Zemko .spoločnosť

Ako neutícha boj proti svetovej pandémii, neutícha ani debata medzi odborníkmi, ako najlepšie zraziť na kolená nový koronavírus. Ekonómovia v tejto debate nesmú chýbať. Práve oni riešia dilemu, či je lepšie totálne utlmiť ľudskú aktivitu, aby sa predišlo stratám na životoch alebo nechať ekonomiku otvorenú aj za cenu vyšších obetí. Doterajší vývoj nám niečo môže napovedať, ktorá z týchto dvoch stratégií, má lepšie výsledky.

Zachrániť najprv ekonomiku alebo životy? Ťažká otázka, ešte ťažšia odpoveď SITA/Branislav Bibel

názorov, že lockdowny, teda veľké utlmenie ekonomickej aj spoločenskej aktivity, nefungujú, je mnoho. Najčastejšie sa objavuje argument, že uzatvorenie krajiny udusí nielen vírus, ale aj živobytie mnohých ľudí s mnohými negatívnymi následkami. Tým pádom by zamýšľaný liek pôsobil zároveň aj ako jed. 

Pribúdajúci výskum však môže naznačovať opak. Lockdowny fungujú a krajinám, ktoré sa k nim odhodlali pristúpiť skôr, sa aj darilo lepšie, tvrdia ekonómovia Phillip Alvelda, Thomas Ferguson a John Mallery. „Naša štúdia demonštruje, že lockdowny fungujú a ukazuje, že aj ostatné opatrenia dokážu spomaliť a dokonca potlačiť koronavírus,“ píšu odborníci pod hlavičkou Institute for New Economic Thinking.

fungujú

Štúdia tvrdí, že za obdobie prvých desiatich mesiacov pandémia zbierania dát sa vyvrátilo tvrdenie, že lockdowny nefungujú. Doslova píšu, že „vyhlásenia proklamujúce zbytočnosť lockdownov sú teraz preukázateľne nepravdivé“. Ďalej ekonómovia píšu, že „prísne lockdowny fungujú a fungujú rýchlo, do 4 - 6 týždňov. Nielen potláčajú, ale aj prakticky eliminovali vírus v Austrálii, na Novom Zélande a na Islande, ako aj v Číne, Kórei a na Taiwane.“

.týždeň

Prečo by mali fungovať? Jednoducho obmedziť ekonomické škody sa dá iba tak, že obmedzíme samotný vírus. Desiatky experimentov uskutočnených v rôznych krajinách po celom svete podľa trojice ukazujú, že žiadna krajina nemôže zabrániť ekonomickým škodám bez toho, aby sa najskôr zaoberala pandémiou, ktorá ich spôsobuje, píšu ekonómovia.

Tvrdia, že krajiny, ktoré sa rýchlo zamerali najskôr na opatrenia na zmiernenie pandémie, sa teraz postupne otvárajú a ich ekonomiky rastú. Väčšina krajín, ktoré uprednostnili posilnenie svojich ekonomík a odolávali, obmedzili alebo predčasne obmedzili intervencie na kontrolu pandémie, dnes čelia nekontrolovateľnej miere nákazy a bezprostrednému lockdownu.

Svoje tvrdenia podopierajú aj grafom a dátami. „Ak stále veríte, že krajina môže nejako stimulovať a oživiť ekonomiku bez toho, aby sa najskôr zaoberala pandémiou - inými slovami vymení životy stratené kvôli covidu za živobytie, ktoré by sa prepadlo kvôli lockdownu - zvážte nasledujúci graf.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite