Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Obžaloba najbohatších. Globálne elity, čo ste to spravili?

.tomáš Zemko .spoločnosť

V tomto dieli Knižnice opäť nakukneme do ľavicových vôd, v ktorých myslitelia a intelektuáli kujú plány na riešenie problémov sveta.

Obžaloba najbohatších. Globálne elity, čo ste to spravili? SITA/AP Photo/Matt Rourke „Víťazi globalizácie“ - Bill a Hillary Clintonovci.

clintonovci, Gatesovci, biznisové, filantropické, technokratické a meritokratické elity sveta. Títo „víťazi“ globalizácie sú zodpovední za to, ako nešťastne to vyzerá so súčasným svetom. Je to naozaj tak? Určite áno! Teda aspoň podľa Ananda Giridhadarasa, autora knihy Víťazi berú všetko. Elitná šaráda na zmenu sveta. Americký publicista, autor niekoľkých kníh a bývalý stĺpčekár novín The New York Times zvalil všetky hriechy sveta na voľnotrhovú ideológiu a jej služobníkov v podobe najbohatších ľudí na planéte.

Hlavná téza Giridharadasa spočíva v kritike víťazov kapitalizmu a ich snahy pomôcť porazeným globalizácie, ale bez narušenia trhovej ideológie, ktorá drží víťazov na vrchole. Kritizuje tiež filantropické spoločnosti, ktoré sponzorujú spoločnosti presadzujúce „svetovo prospešné“ riešenia svetových problémov, ale opovrhujú tvrdou a diskutabilnou prácou demokratickej politiky.

marketWorld people

Filantropi či podnikatelia ako Bill Gates, ale aj intelektuáli ako známy historik Niall Ferguson či novinár The New York Times Thomas Friedman využívajú svoje bohatstvo a vplyv aj prostredníctvom svojich TED prednášok, aby systém, z ktorého neprofitujú masy ľudí v dolných poschodiach, udržali. A vôbec im nejde o to, aby ho napravili k lepšiemu obrazu.

.týždeň

Ich myšlienkový svet nazýva Giridharadas pojmom „MarketWorld“ a v knihe sa objavuje často. Všetkých spomínaných, ktorí sem pasujú, definuje ako „elitu, ktorá robí dobre a chce zmenu, no zároveň profituje zo statusu quo“. Sú to podľa neho „osvietení biznismeni a ich kolaboranti vo svete charity, akadémie, médií, vlády a think-tankov. Majú svojich mysliteľov, ktorých nazývajú myšlienkoví lídri, majú vlastný jazyk a dokonca svoje vlastné územie – súostrovie konferencií, na ktorých sa utvrdzujú vo vlastných hodnotách. MarketWorld je sieť a komunita, ale aj kultúra a stav mysle,“ píše Giridharadas.

Tieto elity veria v ideu, že spoločenská zmena by sa mala nastoliť prostredníctvom voľného trhu a dobrovoľnej činnosti, nie prostredníctvom verejného života a zákonov, ktoré spoločnosť zdieľa. Giridharadasovi vadí, že kľúče od miešačky majú víťazi kapitalizmu a nie demokraticky zvolení politici a že liberálny globálny establišment nie je súčasťou politického procesu.

Winners Take All: The Elite Charade of Changing the World

Anand Giridharadas 

Knopf, 2018.

Autor sa zúčastnil niekoľkých diskusií s panelistami z neziskoviek, charít a globálnych spoločností, ktoré podľa neho „tárali“ dookola to isté – ako chcú pomáhať – no dopracovali to a k obrovskej príjmovej nerovnosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite