Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kollárovo papalášstvo nie je osamotené. Bez rúška a proti vlastným pravidlám nachytali aj ďalších

.filip Vačko .spoločnosť

Slovenská verejnosť bola nedávno pobúrená tým, ako boli pri pobyte Borisa Kollára v nemocnici vo veľkom ignorované pandemické opatrenia proti covidu-19. Presne tie pandemické opatrenia, ktoré Boris Kollár spolu so svojimi ďalšími kolegami z vlády naordinoval všetkým bežným smrteľníkom na Slovensku. Predseda parlamentu však nie je výnimka, aké prípady podobného papalášstva sme mohli vidieť inde vo svete?

Kollárovo papalášstvo nie je osamotené. Bez rúška a proti vlastným pravidlám nachytali aj ďalších Facebook/Boris Kollár Predseda parlamentu, milovník nočného čaju

jedným z prvých slovenských politikov, o ktorých sa verejnosť dozvedela, že významne porušili pandemické opatrenia, je samotný premiér Igor Matovič. Matovič už od počiatkov pandémie obviňoval kritikov tvrdých opatrení z toho, že budú mať na svedomí množstvo úmrtí v dôsledku koronavírusu. No v auguste Matovič zúčastnil svadby, na ktorej bol so 150 hosťami bez rúška

Napriek svojej nekonzistentnosti sa Matovič nenaučil pokore. Naopak, napríklad minulý mesiac sa Matovič Sulíka pýtal, kto by v prípade menej prísnych opatrení pochovával mŕtvych a či by samotný Sulík išiel kopať hroby

porušenie pravidiel v nemocnici bolo v poriadku

Pri spomínanom pobyte Borisa Kollára v nemocnici, Kollár prijímal návštevy svojich priateliek napriek tomu, že v tom čase boli návštevy v nemocniciach zakázané. Zákaz návštev tak reálne znamená, že niektorí ľudia počas pandémie v nemocnici zomierajú bez toho, aby ešte niekedy uvideli svojich blízkych. Boris Kollár nielenže nevydržal bez návštev ani dočasne, ale jeho návštevníčky napríklad v nemocnici nenosili rúška a podľa denníka Sme otravovali nemocničné sestry napríklad s varením čaju

Navyše, pravidlá v nemocnici spolu s Borisom Kollárom porušovali aj jeho koaliční partneri. V nemocnici totiž s Borisom Kollárom uskutočnili koaličnú radu, na ktorej sa zúčastnili aj Matovič a Sulík. Tento incident schvaľujú aj členovia vlády, ktorí sa stretnutia nezúčastnili. 

Minister dopravy Andrej Doležal napríklad povedal, že to bolo „asi nevyhnutné stretnutie“ a minister obrany Jaroslav Naď sa teší, že jeho kolegovia obišli zákon, „pokiaľ je jeden z koaličných partnerov vážne chorý a nateraz je imobilný, tak som rád, že našli cestu, ako to zabezpečiť“. Ministerka kultúry Natália Milanová podobne vyhlásila, že niektoré veci sú také dôležité, že je nutné prekročiť existujúce pravidlá. Minister školstva Branislav Gröhling zase pripomenul, že „boli dodržané všetky pravidlá v rámci bezpečnosti a ochrany zdravia“. 

Tieto reakcie možno sú istým spôsobom rozumné, no bijú do očí pokrytectvom. Členovia vlády totiž stále stoja za reštrikciami pre zvyšok Slovenska, teda zjavne veria, že okrem nich napríklad „nevyhnutné stretnutia“ v nemocnici nikto iný mať nemôže. 

Podobne bežní ľudia by si nemohli dovoliť tvrdiť, že síce porušili vládne nariadenia, no dôležité je to, že konali v rámci bezpečnosti a ochrany zdravia. V takom prípade by totiž bežní ľudia mohli okamžite ignorovať niektoré opatrenia, ako napríklad povinnosť nosiť rúško v exteriéri aj v prípade, keď široko-ďaleko nie je žiaden ďalší človek. 

bez rúška

To, že súčasný americký prezident Donald Trump nezvykne nosiť rúško, je dobre známe. Trump bol bez rúška dokonca aj pri návšteve továrne na výrobu rúšok. Trump sa vo svojom prístupe ku koronavírusu viackrát zásadne zmýlil. Jeho najväčším omylom bolo to, že viackrát tvrdil, že pandémia sa v USA skončí už na jar tohto roka. To, že Trump nenosí rúško, tak je v súlade s jeho postojmi. 

Budúci americký prezident Joe Biden ho za jeho postoje zásadne kritizoval a v boji proti pandémii bol mnohými označovaný za hlas zdravého rozumu. O to bizarnejší bol prípad, ktorý sa stal počas livestreamu jednej jeho tlačovej konferencie. Biden mal najskôr rúško len pod nosom, no dal si ho dole, aby si bez neho mohol odkašľať do ruky. 

ignorujú vlastné nariadenia

Ďalšiu negatívnu pozornosť medzi americkými politikmi urobila predsedníčka snemovne reprezentantov Kongresu a Demokratka Nancy Pelosi. Tá 31. augusta vydala tlačovú správu, v ktorej kritizovala Trumpa, že pri boji s koronavírusom nejde príkladom. No už o deň neskôr Pelosi sama porušila pandemické opatrenia, ktoré zakazovali prevádzku kaderníctiev a sama si v kaderníctve a bez rúška dala spraviť účes

Podobný škandál vyvolal aj kalifornský guvernér Gavin Newsom. Kalifornia od začiatku pandémie patrila medzi americké štáty s najprísnejšími opatreniami. Jeho kancelária napríklad vydala usmernenie, podľa ktorého je pri jedení v reštaurácii potrebné mať nasadené rúško aj počas jedenia – s výnimkou vkladania jedla do úst: „Nezabudnite mať rúško na tvári medzi odhryznutiami“. Reštaurácie navyše, podobne ako na Slovensku, nemôžu byť otvorené v interiéri.

No Newsom bol pristihnutý, ako

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite