Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ak by nový šéf prokuratúry Žilinka zaváhal, Stalinov prokurátor Vyšinskij by sa potešil

.marína Gálisová .spoločnosť

V .týždni dlhodobo píšeme, že hlavným problémom prokuratúry na Slovensku nie je jej líder, ale jej štruktúra. Systém. Ten systém ani nemôže byť iný ako zneužiteľný, keďže sme ho zdedili po Stalinovom prokurátorovi Vyšinskom.

Ak by nový šéf prokuratúry Žilinka zaváhal, Stalinov prokurátor Vyšinskij by sa potešil BERT HARDY/HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES Vystúpenie ruského delegáta OSN Andreja Vyšinského na konferencii v Paríži 16. októbra 1948.

kľúčovou otázkou voľby generálneho prokurátora je to, či osoba zvolená do tejto funkcie je ochotná a schopná transformovať monokratickú prokuratúru na civilizovaný model, ktorý sa už nebude inšpirovať stalinizmom. Na túto kľúčovú otázku dal Maroš Žilinka odpoveď: praje si reformu prokuratúry, ale o jej radikálnom prebudovaní nič nehovorí. Tak sa teda pozrime, čo má súčasná podoba našej prokuratúry vo svojej DNA. Nebude to príjemný pohľad.

Dejiny štátu a práva nás učia, že kdesi na začiatku existoval orgán verejnej obžaloby, ktorý sa historicky vyvinul oddelením vyšetrovacích právomocí a dozoru nad prípravným konaním a stal sa zástupcom panovníka. Potom, v ére absolutistických monarchií, sa právomoci tohto orgánu neúmerne zväčšili.

Téma .týždňa: Habemus GP

Absolutizmus odznel a väčšina štátov opustila model prehnane mocnej prokuratúry. Sovietske Rusko si však práve tento model prisvojilo, pretože vyhovoval Stalinovým zámerom koncentrovať moc. Bol to systém ako stvorený pre diktátora. Spolu so Stalinom ho v boľševickom Rusku tvoril a viedol Andrej Januárovič Vyšinskij: právnik, akademik, prokurátor, diplomat a masový vrah.

.týždeň

šľachtic v diktatúre proletariátu

Vyšinskij bol vo svojej najobávanejšej ére na pohľad distingvovaný muž. Mal striebristé šediny, jemné fúziky, nosil elegantné okuliare. Bol aj schopný rečník, dostatočne vzdelaný, napokon, právo vyštudoval ešte za cárstva. V žilách mu prúdila krv poľskej aristokracie, aj keď rod dávno schudobnel a Andrejov otec si na živobytie zarábal ako lekárnik.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite