Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lyžiarska asociácia a Petra Vlhová. Svetový úspech bez pomoci štátu

.filip Vačko .spoločnosť ..petra vlhová

Slovenské vrcholové lyžovanie aktuálne prechádza veľmi rozporuplným obdobím. Bezprecedentné svetové úspechy Petry Vlhovej strieda rozpad lyžiarskej asociácie. 

Lyžiarska asociácia a Petra Vlhová. Svetový úspech bez pomoci štátu PIER MARCO TACCA/GETTY IMAGES 26. november 2020 Lech, Rakúsko: Petra Vlhová počas jazdy v paralelnom obrovskom slalome na Svetovom pohári v alpskom lyžovaní. Na tejto trati si Vlhová pripísala už tretie prvenstvo za sebou, čo z nej robí favoritku celého turnaja.

petra Vlhová vyhrala v čase písania tohto článku už tri preteky vo Svetovom pohári v alpskom lyžovaní za sebou. Vlhová sa tak stáva favoritkou a je možné, že lyžiarka z päťmiliónového Slovenska skončí ako najlepšia na svete. 

V rovnakom čase došlo k veľkému konfliktu medzi mnohými lyžiarmi vrátane Petry Vlhovej a Slovenskou lyžiarskou asociáciou („SLA“). Konflikt vyvrcholil tým, že Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu odobralo SLA štatút národného športového zväzu. Čo tomu predchádzalo a čomu, naopak, vďačí za svoje úspechy Petra Vlhová? Aké zaujímavosti môžeme vidieť vo vzťahu medzi štátom a vrcholovými športovcami v niektorých iných krajinách? 

rozpad lyžiarskej asociácie

Prvého decembra SLA opustilo 40 % jej členov. Ich odchod podporili napríklad aj Lyžiarska akadémia Veroniky Velez-Zuzulovej, Ski Team Žampa a Ski Team Vlha. Ako na tlačovej konferencii k opusteniu členov uviedla Jana Palovičová: „Pre tento krok sme sa rozhodli napriek neuveriteľnému riziku, že sa naši pretekári už nebudú môcť zúčastňovať na pretekoch medzinárodnej úrovne. V kútiku duše však všetci veríme, že po tomto sa na to už nebude štát nečinne prizerať“. Dôvodom masového odchodu členov boli dlhodobé konflikty medzi organizáciou SLA a jej členmi. Otca Petry Vlhovej Igora Vlhu napríklad fungovanie organizácie trápi už 12 rokov. „Trápim sa dvanásť rokov. Som rád, že by sa malo niečo udiať. Štát by si mal uvedomiť, že nás nemôže riešiť jeden človek a ešte k tomu Talian. Musí sa to skončiť.“

Ministerstvo okamžite po odchode lyžiarov SLA odobralo štatút národného športového zväzu.

SLA mala slúžiť napríklad na rozdeľovanie peňazí najúspešnejším lyžiarom zo strany štátu, prípadne na registráciu lyžiarov na medzinárodných súťažiach. V oboch veciach podľa mnohých lyžiarov SLA viac škodí ako pomáha. Praktiky SLA voči lyžiarom dokonca mohli v mnohých prípadoch pripomínať vydieranie. SLA totiž viackrát tlačila vrcholových lyžiarov do podpísania zmlúv, ktoré lyžiari označili za neférové. V prípade odmietnutia podpísania týchto zmlúv sa SLA vyhrážala neprihlásením lyžiarov na dôležité preteky. V niektorých prípadoch dokonca len niekoľko dní pred uskutočnením pretekov. Známy je napríklad prípad z decembra 2016, keď SLA tlačila na lyžiarky Veroniku Velez-Zuzulovú a Petru Vlhovú, aby urýchlene podpísali tzv. štatút reprezentanta. Ako SLA uviedla v e-maile, ktorý na svojom Facebooku zverejnila Zuzulová, „nepodpísanie Štatútu reprezentanta povedie k neprihláseniu tohto reprezentanta na súťaže FIS a jeho odhlásenie zo všetkých podujatí FIS, na ktoré je momentálne priebežne prihlásený až do momentu, kým nebude podpísaný Štatút reprezentanta týmto športovcom vrátane príloh tohto dokumentu.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite