Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid-19 report pre .týždeň. Slovensko už nie je príkladom, zatiaľ čo USA zažívajú nebývalý rast infikovaných

.dávid Bořuta .spoločnosť

.týždeň uverejňuje v spolupráci s Kapa 12 takzvaný status report o stave pandémie vo svete. UK sa obáva ukončenia lockdownu a nadchádzajúcich Vianočných sviatkov. USA zasiahne čoskoro dopad „víkendu vďakyvzdania“. Vakcína už je takmer na dohľad. Rakúsku, sa nateraz podarilo výrazne spomaliť dynamiku šírenia, za cenu tvrdých opatrení. Chorvátsko je na tom globálne najhoršie, v prepočte však najviac ľudí umiera v susednom Slovinsku.

Covid-19 report pre .týždeň. Slovensko už nie je príkladom, zatiaľ čo USA zažívajú nebývalý rast infikovaných AP Photo/Matthias Schrader, file

európska únia vykazuje známky konsolidácie, pričom je ale nutné zdôrazniť efekt poklesu testovania PCR testami, a ich nahradenia antigénovými testami (Ag testami). Oproti týždňu do 11. novembra kleslo testovanie v tom poslednom do 25. novembra o takmer 27 percent. Vykazovanie dát nie je jednotné a reálna prevalencia je pravdepodobne plošne o nemalé percento vyššia, ako je krajinami vykazovaná. Obavy z rýchleho nástupu tretej vlny v Európe sa stupňujú a Slovensko nie je výnimkou.

SR začalo vykazovať počty a výsledky Ag testov, takže vieme, že bolo vykonaných (spolu s PCR testami) takmer 22200 testov denne a aj to, že pozitívnych z nich bolo 1853 denne. Pri priemernej senzitivite Ag testov 50% v porovnaní s PCR testami, a po zohľadnení možných duplicít, vedci odhadujú oprávnený násobok reálne infikovaných medzi 1,6 a 1,8 (vrátane falošne negatívnych testov) z pozitívnych Ag testov. Pri vynásobení 3294 pozitívnych Ag testov indexom 1,7, je výsledné celkové číslo 2182 pozitívnych prípadov denne za posledný týždeň, čo predstavuje iba o 9% menej, v porovnaní s najhoršími (kritickými) týždňami, a to posledným októbrovým a prvým novembrovým. Pozitivita testov (štatisticky upresnená) je teda za posledný týždeň približne na úrovni 10 percent, čo je výrazne nižšie číslo ako v kritických týždňoch (testovalo sa menej), kedy sa pohybovala na úrovni 14 až 20 percent, a to je prvá dobrá správa.

Epidemiologickú situáciu v SR a jej dynamiku verifikujeme podľa situácie v nemocniciach. V tabuľke číslo jedna sme zhrnuli situáciu v nich za posledných 9 týždňov.

Vývoj kľúčových ukazovateľov pandémie v SR a obsadenosti lôžok v nemocniciach.Vývoj kľúčových ukazovateľov pandémie v SR a obsadenosti lôžok v nemocniciach.Štatisticky možno konštatovať, že v nemocniciach sú s potvrdeným COVID19 ochorením cca. 3 percentá aktívnych prípadov z predošlého týždňa a približne 10% z nich v nemocniciach v priebehu ďalšieho týždňa zomiera. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite