Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ján Čarnogurský. Najprv disident proti komunizmu, dnes bojovník proti liberalizmu

.filip Vačko .spoločnosť

Ako vyzeral život Jána Čarnogurského a ako sa z komunistického disidenta stal človek, ktorý na jednom pódiu reční s komunistami a politiku Ruska dáva za príklad aj iným krajinám?

Ján Čarnogurský. Najprv disident proti komunizmu, dnes bojovník proti liberalizmu SITA/Ľudovít Vaniher Ján Čarnogurský počas tlačovej besedy v novembri 2015, na ktorej odmietal postavenie základne NATO na území Slovenska.

ján Čarnogurský sa disidentom nestal až v priebehu svojho života. Do disidentskej rodiny sa narodil jeho otec. Pavol Čarnogurský za svojho života pôsobil ako poslanec Snemu Slovenskej krajiny a aj ako politický náčelník Hlinkovej gardy. Následne ho komunisti v roku 1946 zatkli a v máji 1948 bol odsúdený na 15 mesiacov väzenia v rámci komunistických procesov voči členom Demokratickej strany. V roku 1951 Pavla Čarnogurského komunisti, ako píše na svojom webe, zatkli znova, „v rámci stíhania buržoáznych nacionalistov“. V 80. rokoch navyše Pavol Čarnogurský pôsobil aj v tajnej cirkvi. 

kontroverzný život Jána Čarnogurského

Ján Čarnogurský obzvlášť v posledných rokoch zastával postoje, ktoré sú nepochopiteľné aj pre jeho dlhoročných dobrých známych. 

Ako napríklad uviedol Fedor Gál: „Jána Čarnogurského som poznal od roku 1989 ako človeka jasných postojov a odvážneho správania. Často som s ním nesúhlasil, čo je normálne, ale bol férový a predvídateľný. V posledných rokoch som mu prestal rozumieť.“

No niektorí blízki Jána Čarnogurského si myslia presný opak – že sa počas svojho života, resp. od roku 1989 príliš nezmenil. Jedným z týchto ľudí je aj František Mikloško: „Ján Čarnogurský sa do novembra 1989 v prvej línii angažoval v zápase za slobodný život Slovenska v Európe. Na začiatku 90. rokov vystúpil na jednej konferencii v USA, kde vyhlásil, že po zápase s komunizmom čaká na kresťanstvo ďalší veľký zápas: s liberalizmom. Tento názor určuje dodnes všetky jeho postoje, spojenectvá a vystúpenia. Ide za ním rovnako dôsledne, ako kráčal na spomínanej ceste do novembra 1989. Je to stále ten istý Ján Čarnogurský.“

Ako vyzeral život Jána Čarnogurského a ako sa z komunistického disidenta stal človek, ktorý na jednom pódiu reční s komunistami a politiku Ruska dáva za príklad aj iným krajinám? 

aktivizmus počas štúdia

Ján Čarnogurský začal študovať právo na bratislavskej Univerzite Komenského, pričom štúdium dokončil v roku 1969 na Karlovej univerzite v Prahe. V roku 1971 si spravil doktorát práv na Univerzite Komenského. 

Proti komunistickému režimu sa aktivizoval už počas svojho štúdia v Bratislave. Napríklad po tom, ako komunistický režim navrhol odobranie občianstva Ladislavovi Mňačkovi Čarnogurský navrhol, aby škola podala sťažnosť pre porušenie zákona zo strany štátu. 

.týždeň

Podobne vo svojom príspevku do školského časopisu Mladý právnik kritizoval filozofa Karla Marxa, za čo sa Čarnogurský dostal do mierneho konfliktu s vedením fakulty. 

advokát disidentov

Od roku 1970 pôsobil ako advokát. V rámci svojej práce sa stal známym tým, že zastupoval náboženských aktivistov a politických disidentov. 

Obhajoval napríklad Perlu Karvašovú, hlásateľku Slovenského rozhlasu a manželku dramatika Petra Karvaša, keď ju zo Slovenského rozhlasu vyhodili po tom, ako v rámci normalizácie neprešla previerkou. Obhajoval tiež dvoch kňazov, ktorí podpísali Chartu 77 a šírili ju ďalej, ako aj veriacich, ktorí vydávali kresťanský samizdat. 

Kľúčovým prípadom Čarnogurského bola obhajoba českej ženy, ktorá na písacom stroji prepisovala diela zakázaných českých spisovateľov. V súvislosti s týmto prípadom totiž v roku 1981 komunisti Čarnogurského vylúčili z advokácie a Čarnogurský si musel hľadať nové zamestnanie. 

šofér a aktívny disident

Po opustení svojej advokátskej kariéry sa Čarnogurský zamestnal ako šofér, v rámci čoho vozil ľudí a materiál. Neskôr sa prihlásil do Domácich potrieb, kde pôsobil ako podnikový právnik. Vzhľadom na to, že ho v tom období sledovala tajná služba bol z tejto práce prepustený. 

Následne išiel pracovať na Jednotné roľnícke družstvo Slatinské lazy pri Zvolene, kde vykonával podľa vlastných slov „všetko od robotníka až po právnika“. 

Popri svojich zamestnaniach, ako aj popri období nezamestnanosti, sa Čarnogurský aktívne podieľal na disidentskej činnosti. Pripravoval, ako sám hovorí, „Bratislavské listy, respektíve časopis Náboženstvo a súčasnosť“. 

Niektoré z jeho textov sa dostali aj do Hlasu Ameriky a rádia Slobodná Európa. Nezamestnaným bol podľa vlastných slov vyše dva roky, „od 1. januára 1987 som bol totálne nezamestnaný.“ 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite