Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bála by som sa odsúdenia alebo pohŕdania. Tinder zásadne premenil online zoznamovanie a spravil z neho hru, tvrdí odborníčka

.alžbeta Kyselicová .spoločnosť

Zoznamovanie online už nepatrí k okrajovému fenoménu a jeho popularita z roka na rok rastie aj s príchodom nových zoznamovacích aplikácií ako Tinder alebo Badoo. O skúsenostiach s používaním online zoznamiek, stigmách, ktoré sa s ich používaním spájajú a aj o (ne)randení v čase covidu, hovoria traja ich používatelia a sociologička a psychoterapeutka Markéta Šetinová, ktorá sa online zoznamovaním zaoberá výskumne aj v klinickej praxi.

Bála by som sa odsúdenia alebo pohŕdania. Tinder zásadne premenil online zoznamovanie a spravil z neho hru, tvrdí odborníčka unsplash.com

zoznamky už dávno nie sú považované za riešenie pre zúfalých ľudí alebo miesto, kde si účty zakladajú ľudia hľadajúci vzťah na jednu noc. Nie je to iba pocit, ale hovoria o tom aj prieskumy.

Podľa výskumu portálu Pew Research Center z októbra minulého roka približne polovica zo vzorky 5-tisíc Američanov použila internetovú zoznamku. Iný prieskum od spoločnosti Nielsen Atmosphere z februára minulého roka sa cez zoznamovacie aplikácie pokúsila zoznámiť takmer polovica Slovákov používajúcich internet.

.týždeň

O skúsenostiach s online zoznamkami sme sa rozprávali s tromi mladými ľuďmi.  24-ročný Ján z Bratislavy používal štyri zoznamovacie aplikácie, no najspokojnejší bol práve s Tindrom. „Tinder je veľmi dobre spracovaný tak, aby bol príťažlivý pre užívateľov. Je postavený na modeli hry alebo sociálnej siete.“ Na Tindri si užívateľ zadá záľuby, fotografie alebo obľúbenú hudbu a osloviť, môže len človeka, s ktorým má „match,“ teda kliknutie na oboch stranách.

cieľ životný partner

Zuzana má 22 rokov a považuje sa za extrovertnejšieho človeka. Na zoznámenie používala pred koronakrízou aplikáciu Tinder. „Založila som si ho, pretože som sa v Bratislave cítila osamelo a hľadala som si hlavne kamarátov alebo ľudí, ktorí mi budú podobní. Nešlo mi primárne o nadviazanie romantického vzťahu,“ vraví.

To, že má účet na zoznamke nemá problém povedať svojim najbližším kamarátom. Svojim známym z kresťanskej komunity sa však s jej používaním nerada zdôveruje, napriek tomu, že je to pre mladých ľudí bežný spôsob spoznávania sa. „Bála by som sa odsúdenia alebo pohŕdania. Veľa ľuďom, ktorým sa zdôverím, že používam Tinder, mi povedia, že sa to nehodí k mojej osobnosti. Majú predstavu, že Tinder je len o nezáväzných stretnutiach a že je to povrchný spôsob, ako sa zoznámiť. Keď im však poviem o svojich skúsenostiach, sú milo prekvapení. Na Tindri som sa stretla dokonca aj s katolíkmi,“ hovorí o svojej skúsenosti.

Cez Tinder Zuzana vážnu známosť ešte nenadviazala, ale založila si účet aj na CatholicMatch, čo je medzinárodný zoznamovací web pre katolíkov. „V prípade CatholicMatch som mala vážnejšie úmysly a chcela som nájsť niekoho, kto by mi rozumel na hodnotovej úrovni a mohol by byť aj potenciálnym partnerom. Táto zoznamka je ale celkom nepriaznivá voči tým, ktorí si ju nepredplatia, zatiaľ som teda poriadne cez ňu nemala možnosť komunikovať. Bez predplatného trvá deväť dní, kým si človek môže prečítať správu. Tinder mi príde na nadviazanie vážneho vzťahu oveľa efektívnejší.“

Z tohto dôvodu prestala zoznamku používať. Pozná však niekoľko párov, ktoré sa práve cez ňu spoznali. Väčšinou sú obaja partneri z inej krajiny. Zoznamka je síce určená primárne pre katolíkov, no súčasťou profilu sú napríklad aj postoje voči učeniu cirkvi, ktoré sa medzi katolíkmi líšia, napríklad v otázkach používania antikoncepcie. Zoznamka užívateľom ponúka primárne ľudí, s ktorými majú podobné hodnotové nastavenie a záľuby.

unsplash

Ján pôvodne začal používať zoznamky kvôli pocitom samoty a zúfalstva, ktoré sa dostavili, keď sa prisťahoval do Bratislavy. Teraz však chodí na Tinder, keď sa nudí alebo ak mu je smutno. „Hľadám tam hlavne priateľstvo, prípadne niečo vážnejšie. Myslím, že na zoznamke sa dá nájsť stabilný vzťah, ale obe strany musia byť k sebe úprimné. Spoločné záujmy sú síce podstatné, ale viac dôležité sú pre mňa hodnoty a postoje.“

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite