Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Covid-19 report pre .týždeň. Druhá vlna v Európe kulminuje, zatiaľ čo USA zažívajú nebývalý rast infikovaných v tej tretej

.dávid Bořuta .spoločnosť

.týždeň už piaty týždeň uverejňuje v spolupráci s Kapa 12 takzvaný status report o stave pandémie vo svete. Gruzínsko, ako najúspešnejšia krajina Európy v prvej vlne pandémie je najpostihnutejšou krajinou sveta. Rakúsko, ktoré prvú vlnu zvládlo výborne, je hneď druhou najpostihnutejšou krajinou, a teda z krajín EÚ je na tom najhoršie.

Covid-19 report pre .týždeň. Druhá vlna v Európe kulminuje, zatiaľ čo USA zažívajú nebývalý rast infikovaných v tej tretej AP Photo/Rebecca Blackwell

minister zdravotníctva SR, Marek Krajčí, ohlasuje relatívne dobré správy takmer každý deň a pozornosť sa, oprávnenie, obracia k nemocniciam. Po vzore Slovenska testujú viaceré krajiny paralelne aj s RT PCR testami (PCR testy) aj s antigénovými testami (Ag testy). Čísla štatistík to čiastočne skresľuje. Prejavilo sa to priemerným 20% poklesom PCR testovania za posledný týždeň v štátoch EÚ, kde je pandémia v silne rastovej fáze, čo dokladá že nastalo výrazné (prevažne lokálne a na vybrané skupiny) nahradenie PCR testovania obyvateľstva Ag testami.

SR má výrazne vyšší dopad substitúcie Ag testami, keď za 2 týždne klesol rozsah  testovania PCR testami až o 58%, z 3225 testov denne (v týždni do 4.11.) na jeden milión obyvateľov na 1344 v uplynulom týždni.

Pri pohľade na epidemiologickú situáciu je preto nutné vývoj verifikovať podľa situácie v nemocniciach. V tabuľke číslo jedna sme zhrnuli situáciu v nich za posledných 8 týždňov.

Vývoj kľúčových ukazovateľov pandémie v SR a obsadenosti lôžok v nemocniciach.Vývoj kľúčových ukazovateľov pandémie v SR a obsadenosti lôžok v nemocniciach.

Z vývoja počtu pacientov hospitalizovaných v nemocniciach, a tiež z počtu pacientov na JIS,  resp. vyžadujúcich pľúcnu ventiláciu, možno usúdiť, že sa skutočne situáciu podarilo dostať pod kontrolu, t.j. že Slovensko „ohlo krivku“ včas, a máme tak nateraz zabezpečenú dostatočnú kapacitu nemocníc. Rizikom je kapacita personálu, nakoľko rastie incidencia ochorenia na COVID19 medzi zamestnancami nemocníc.  

Vývoj hospitalizácii v nemocniciach SR.Vývoj hospitalizácii v nemocniciach SR.

Možno teda predbežne konštatovať, že často skloňovaný vplyv substitúcie PCR testov Ag testami sa neprejavil rastom percenta hospitalizovaných voči počtu aktívnych (PCR testami identifikovaných) prípadov. Naopak v tomto pomere nastal opačný pohyb, t.j. percento hospitalizovaných v čase kleslo. Príklad (viď v tabuľke číslo jedna): dňa 14. októbra bolo hospitalizovaných 509 pacientov pri počte aktívnych prípadov 6270 spred 2 týždňov (dňa 30. septembra), t.j. 8,12 percent.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite