Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rovnováhu medzi bezpečnosťou a ochranou súkromia je technicky nemožné dosiahnuť, hovorí etický hacker

.marianna Sádecká .spoločnosť

O uniknutom dokumente a technických možnostiach šifrovanej komunikácie sme sa rozprávali s expertom na bezpečnosť a šifrovanie Pavlom Luptákom. Okrem iného hovorí aj o krypto vojnách v Spojených štátoch z 90. rokov, kedy silná kryptografia bola klasifikovaná ako munícia a ktorej priamy účastník bol aj súčasný americký prezident Joe Biden.

Rovnováhu medzi bezpečnosťou a ochranou súkromia je technicky nemožné dosiahnuť, hovorí etický hacker

zatiaľ čo vo viacerých médiách vírila v posledných dňoch otázka, či sa EÚ chystá na zákaz šifrovanej komunikácie, iné médium len prerozprávalo naratív pôvodného dokumentu EÚ bez toho, aby reflektovali názor odbornej komunity. Je možné nájsť balans medzi bezpečnosťou a ochranou súkromia občanov? Je to technicky vôbec realizovateľné?

Príbeh šifrovanej komunikácie siaha až do 90. rokov, kedy jablkom sváru bolo PGP (Pretty Good Privacy). Ide o nástroj na bezpečné šifrovanie e-mailov, ktorý sa používa dodnes a za svoju neprelomiteľnosť vďačí práve asymetrickej kryptografii. Počas amerických „krypto vojen“ v 90. rokoch sa napríklad aj vtedajší senátor Joe Bidena snažil zakázať používanie silných šifrovacích technológií.

Tieto politické snahy nakopli Phila Zimmermana, amerického kryptológa, čo najskôr zverejniť a rozšíriť medzi ľudí prvú otvorenú implementáciu asymetrickej kryptografie zvanú PGP. Keďže silné šifry boli dovtedy v USA klasifikované ako munícia, export softvéru PGP mimo územie USA bol tým pádom nelegálny.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite