Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kritika mäsa je posvätnou kravou. Prečo hovädzie nemusí škodiť zdraviu ani životnému prostrediu?

.filip Vačko .spoločnosť ..sacred caw

Predstavu, že mäso je nezdravé, neetické či škodlivé pre životné prostredie, mnohí považujú za nespochybniteľný fakt – niečo ako posvätnú kravu. Odtiaľ pochádza názov kontroverznej knihy Posvätná krava: Obhajoba (lepšieho) mäsa: Prečo dobre vychované mäso je dobré pre vás a pre planétu.

Kritika mäsa je posvätnou kravou. Prečo hovädzie nemusí škodiť zdraviu ani životnému prostrediu? PICTURENOW/UNIVERSAL IMAGES GROUP/GETTY IMAGES

je pravda, že jedenie mäsa, obzvlášť hovädzieho, môže za mnohé z aktuálnych najväčších problémov ľudstva? Údajne vplýva negatívne na zdravie a poškodzuje životné prostredie. Prípadne počúvame, že je neetické, keďže na rozdiel od vegetariánstva vedie k zbytočným úmrtiam živých bytostí. Skúsme sa však pozrieť na vedecké poznatky. 

ako nerobiť vedu

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zaradila spracované mäso a čerstvé červené mäso do kategórie karcinogénnych látok. WHO však pri označení látky za karcinogén neskúma konkrétnu mieru pravdepodobnosti vzniku rakoviny. Aj preto sa v tejto desivej kategórii nachádzajú aj bežné veci ako „vzduch“, víno či sedenie blízko okna, cez ktoré svieti slnko. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite