Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Luther zažíval temnotu a bojoval s diablom. Strácal vieru, že Boh je dobrý

.štefan Chrappa .spoločnosť .reformácia

Reformácia nasmerovala človeka k Bohu a Boha priblížila človeku. Zbavila sa nánosov tradície a vrátila sa k prvotným impulzom, ktoré sú zakódované vo Svätom Písme. Luther postavil do centra sveta Ukrižovaného. Vyvolal tak pohyb duchovných tektonických dosiek, ktoré otriasli svetom.

Luther zažíval temnotu a bojoval s diablom. Strácal vieru, že Boh je dobrý Getty Images Protestantskí teológovia Philip Melanchthon, Martin Luther, Pomeranus a Cruciger pracujú na Lutherovom preklade Biblie okolo roku 1530.

cirkev je božsko-ľudská ustanovizeň. Kým jeden z tých­to elementov je dokonalý a nemenný, druhý má tendenciu neustále sa kaziť, deformovať. Božský funguje, ľudský zlyháva. Preto v správnom čase prichádzajú obrodzovatelia spoločenstva Božieho ľudu. 

Ako askéti, ktorí opúšťali svet a odchádzali do púšte, polepšení hriešnici, akým bol napríklad Augustín, teológovia ako Tomáš Akvinský či blázni pre Krista, medzi ktorých môžeme zaradiť sv. Františka z Asissi. 

Medzičasom prichádza k rozkolu medzi východom a západom kvôli telogickému sporu o jedno-jediné slovo v modlitbe Verím v Boha – apoštolskom vyznaní viery. Spor o to, či Boží duch vychádza iba z Boha Otca, alebo aj z Otca, aj zo Syna, rozdeľuje spoločenstvo univerzálnej cirkvi už dlhých tisíc rokov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite