Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

.okrem iného: Sledujete politiku denno-denne? Tak potom ju vidíte zrejme inak ako väčšina ľudí

.tomáš Zemko .spoločnosť

Dva nezmieriteľná tábory. Ľavičiari verzus pravičiari alebo Demokrati verzus Republikáni. Je možné, že politici si myslia, že témy, ktorým sa venujú médiá alebo hlučná menšina vplyvných pozorovateľov verejného diania, sú to, čím žijú aj obyčajní ľudia. Nie je to tak.

.okrem iného: Sledujete politiku denno-denne? Tak potom ju vidíte zrejme inak ako väčšina ľudí SITA/Marko Erd Igor Matovič počas rokovania schôdze Národnej rady v roku 2015.

v rubrike .okrem iného sa dočítate:

  • ako problémy v spoločnosti vnímajú nezaujatí a politicky angažovaní ľudia,
  • kam s peniazmi, keď zvyčajné investície už nevynášajú,
  • prečo sa demokraciám darí, aj keď intelektuáli ju pochovávajú,
  • tipy na zaujímavé články a podcast.

Aspoň v Spojených štátoch amerických to tak zrejme nebude, píšu dvaja politickí vedci Yanna Krupniková a John Barry Ryan zo Stony Brook University. 

Svoje tvrdenia podkladajú dátami. Ešte pred pandémiou zisťovali postoje svojich spoluobčanov. Až 80 až 85 percent opýtaných respondentov vraj sleduje politiku iba občas alebo vôbec. Iba 15 až 20 percent opýtaných ju sleduje denno-denne. Asi to nie je prekvapivé zistenie.

Ale prekvapivé je, ako problémy v spoločnosti vnímajú ľudia nesledujúci politiku a tí, ktorí ju sledujú na dennej báze. Existuje totiž veľký nepomer medzi témami, ktoré tieto dve skupiny považujú za dôležité.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite