Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej C. S. Lewisa. Návrat do večného prameňa

.clive Staples Lewis .marek Markuš .spoločnosť .clive Staples Lewis

Brit Clive Staples Lewis bol európsky intelektuál a kresťanský mysliteľ 20. storočia. Prinášame sériu ukážok z jeho najdôležitejších diel. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z knihy O zármutku.

Esej C. S. Lewisa. Návrat do večného prameňa

bystrosť myslenia a jasnosť vyjadrovania C. S. Lewisa doteraz pomáha generáciám ľudí pochopiť, čo je pravda a ako môže racionálny moderný človek veriť v Boha. Aj jemu sa však stalo, že upadol do zmäteného víru pocitov a tápavo hľadal nádej v temnej priepasti zármutku po smrti manželky Joy Davidmanovej. Svoje hľadanie zaznamenal v útlej knižke A Grief Observed – O zármutku, v ktorej Joy skryl pod iniciálou „H“. 

Davidmanová zanechala Lewisovi dvoch dospievajúcich synov z prvého manželstva. Jeden z nich, Douglas Gresham, napísal neskôr ku knižke doslov, kde píše: „Toto nie je obyčajná kniha. V istom zmysle to vlastne nie je kniha; je to svedectvo o tom, ako sa jeden muž statočne postavil tvárou v tvár svojej úzkosti. Je to záznam skúmania vlastného zármutku s cieľom lepšie pochopiť, čo sa od nás očakáva v tomto živote, v ktorom musíme rátať s bolesťou a žiaľom zo straty našich milovaných... Autor bol výnimočný muž a žena, ktorú oplakával, bola výnimočná žena. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite