Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rúško pod nosom alebo vôbec. Dokáže zachrániť životy a čo o ňom hovoria vedecké výsledky

.tomáš Zemko .spoločnosť

Rúška sú nezmysel a nepomáhajú. Ide o útlak a kradnutie slobody. Takéto výhrady znejú z konšpiračnej scény a od „odmietačov“ nosenia rúšok. Naozaj je to tak? Čo hovoria vedecké poznatky o ochrannej funkcii kúska látky prekrytej cez tvár?

Rúško pod nosom alebo vôbec. Dokáže zachrániť životy a čo o ňom hovoria vedecké výsledky Repro foto RTVS

keď sa na konci septembra Marian Kotleba objavil v diskusnej relácii O 5 minút 12, nemal rúško. V štúdiu ho mali pritom všetci – moderátor Marek Makara aj diskutujúci Michal Šípoš z OĽaNO a Jana Bittó Cigániková zo SaS.

V čase, keď sa začal stúpať počet nakazených a otvorene sa hovorilo o druhej vlne, líder ĽSNS sa noseniu rúška vzoprel. A rovno pred kamerami štátnej televízie. Dá sa povedať, že sa z neho dodnes vysmieva, keď ho nosí pod nosom na pojednávania v jeho prípade kontroverzných šekov za 1488 eur, za ktorého ho odsúdili (zatiaľ neprávoplatne) na štyri roky a štyri mesiace.

SITA/Branislav Bibel

Kotleba takto signalizuje vzdor proti základnému protipandemickému opatreniu – prekrytej tváre. Jeho konanie nasleduje mnoho ľudí, ktorí spochybňujú či sa dokonca vysmievajú z nosenia rúšok. Pýtajú sa, či naozaj nám pomôžu rúška a na čo sú vlastne dobré.

výsledky poznáme

Po vyše polročnej skúsenosti s pandémiou COVID-19 sa však zhromaždilo dostatok vedeckých dôkazov, ktoré nám vedia dať odpoveď, na čo sú dobré rúška. A výsledky hovoria celkom jednoznačnou rečou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite