Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

História očkovania na Slovensku. V minulosti to bola spása, dnes strach a dezinformácie

.hana Štefánková .spoločnosť

Očkovacie skalpy, ktoré sme počas minulých storočí nadobudli, zabezpečili útlm alebo úplne vymiznutie viacerých nebezpečných ochorení. Dnes sa proti povinnému očkovaniu proti COVID-19 veľa ľudí búri. Strachom a konšpiráciami z očkovania dnes žije najmä dezinformačná scéna. Málokto možno tuší, že prvý zákon o povinnom očkovaní u nás siaha už do prvej polovice 19. storočia.

História očkovania na Slovensku. V minulosti to bola spása, dnes strach a dezinformácie SITA/Úrad vlády SR Predseda vlády SR Igor Matovič (tretí zľava) počas prehliadky priestorov vedeckého parku Univerzity Komenského v Bratislave.

„žiadna medicínska metóda nezachránila toľko životov na celom svete ako očkovanie,“ tvrdí vo svojej prezentácii k Európskemu imunizačnému týždňu Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ).

V súčasných pandemických časoch by sa toto bezpochyby pravdivé tvrdenie malo snáď častejšie opakovať. Možno by tak oslabilo silu dezinformácií a fake news, ktoré problematiku očkovania už roky sprevádzajú. Že toto tvrdenie pravdivé je a že vďaka očkovaniu žijú určite viacerí naši starší príbuzní možno dokázať pohľadom na historické štatistiky. 

Nachádzame sa v bezprecedentných časoch koronavírusovej pandémie, ktorá na Slovensku v uplynulých siedmich mesiacoch spôsobila 61 strát na ľudských životoch a mnohých ďalších zanechala s následkami infekcie mesiace po vyliečení. Pôvodná vízia premorenia populácie či viera v zázračné vymiznutie vírusu ostala len v myšlienkach a nádejách, ktoré nahradili snahy o čo najrýchlejšie vyvinutie účinnej vakcíny. Tá sa spoločne s podpornými antivirotickými liekmi javí ako jediná cesta k záchrane státisícov životov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite