Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Koniec svadbám príbuzných, incestov a začiatok modernej rodiny. Ako katolícka cirkev pomohla stvoriť západný svet

.tomáš Zemko .spoločnosť

Katolícku cirkev vníma verejnosť často ako spiatočnícku inštitúciu, ktorá sa prieči pokroku. Málokto však zrejme tuší, že pred 1500 rokmi začala zavádzať revolučné zmeny, ktoré nasmerovali Európu na cestu za prosperitou a bohatstvom.

Koniec svadbám príbuzných, incestov a začiatok modernej rodiny. Ako katolícka cirkev pomohla stvoriť západný svet SITA/Martin Medňanský Kňazi vchádzajú do Baziliky Sedembolestnej Panny Márie počas celonárodnej púte k Sedembolestnej Panne Márii.

keď sa v piatom storočí rozpadlo impérium Rímskej ríše, osud dejín v Európe do svojich rúk postupne preberali germánske a slovanské kmene. Zatiaľ čo králi a rytieri bojovali o nadvládu nad starým kontinentom, zásadné zmeny v manželskej a rodičovskej politike začala zavádzať kresťanská cirkev. Vysokí cirkevní hodnostári a pápeži vtedy ešte netušili, čo sa im podarilo odštartovať. 

S touto zaujímavou a ambicióznou tézou prišiel antropológ a vedúci Katedry ľudskej evolučnej biológie vyučujúci na Harvarde Joe Henrich. Ten sa preslávil knihou The Secret of Our Success: How Culture Is Driving Human Evolution, Domesticating Our Species, and Making Us Smarter (Tajomstvo nášho úspechu: Ako kultúra vedie ľudskú evolúciu, domestikuje naše druhy a robí nás chytrejšími), v ktorej háji názor, že nie gény alebo geografia predurčila ľudstvo na úspech, ale kultúra. Generáciami a stáročiami hromadené poznatky a normy správania – teda kultúra – znamenali, že z primitívnych tlúp sme to dotiahli až do veľkomiest a letov na Mars.

čudní ľudia

V septembri mu vyšla nová kniha s názvom The WEIRDest People in the World: How the West Became Psychologically Peculiar and Particularly Prosperous (Najčudnejší ľudia na svete: Ako sa Západ stal psychologicky zvláštnym a obzvlášť prosperujúcim).

Keď hovoríme o Západe, na mysli máme najmä vyspelé demokratické oblasti ako Severná Amerika, Európa či Austrália. Pre ne Henrich zaviedol skratku WEIRD. Tá znamená West – západní, Educated – vzdelaní, Industrialized – industriálni, Rich – bohatí, Democratic – demokratickí. Správajú sa a aj vnímajú svet inak ako, povedzme, ľudia pochádzajúci z Ázie či Afriky. 

Okrem rozdielneho dejinného vývoja krajín Západu a zvyšku sveta sa rozdiely zakorenili aj v inej psychológii. Medzi takzvanými WEIRD ľuďmi a ostatnými panujú podľa Henricha rozdiely vo vnímaní sveta. Napríklad neosobné vnímanie ostatných ľudí spôsobuje, že viac veria cudzincom alebo kooperujú s anonymnými osobami. Druhým znakom je vysoký stupeň individualizmu. Ďalším analytické rozmýšľanie oproti holistickému zmýšľaniu.

Henrich odlišné rozmýšľanie ilustruje na príklade: Predstavte si, že osoba A kričí na osobu B. Analytické rozmýšľanie z toho vyvodí, že osoba A je nahnevaná, zatiaľ čo holistické rozmýšľanie bude trápiť vzťah medzi osobou A a B.

Kde sa zobralo toto rozdielne vnímanie sveta obyvateľov Západu a ostatných krajín a kde sú korene súčasnej vyspelosti a bohatstva Západu?

revolučná cirkev

V novej knihe rozvíja tézu, že ľudia zo západných, vzdelaných, industriálnych, bohatých a demokratických štátov sa psychologicky adaptovali na iné inštitúcie a na iné spoločenské normy a vzorce správania súvisiace s pôvodom, manželstvom či bydliskom.

A tu sa dostávame ku kľúčovej otázke. Kde sa vzali tieto inštitúcie a kto ich formoval? Kto zakázal, aby sa mohli sobášiť iba nepríbuzné osoby? Kto zaviedol zmeny v rodičovsko-manželskej politike?

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite