Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovenskí študenti počas korony na „Masaryčke“. Prvý dištančný semester bol ťažký, ako máme zvládnuť ďalší?

.hana Štefánková .spoločnosť

Nútená dištančná výuka, opatrenia na hraniciach, odluka od rodín – nielen na to sa .týždeň pýtal Slovákov študujúcich na Masarykovej univerzite v Brne.

Slovenskí študenti počas korony na „Masaryčke“. Prvý dištančný semester bol ťažký, ako máme zvládnuť ďalší? Unplash

„masaryčku” si ako svoju alma mater vyberajú ročne tisícky Slovákov. Podľa údajov zo stránok školy ich tu v súčasnosti študuje 5 400, pričom tvoria až šestnásť percent z celkového počtu študentov. Univerzita im vychádza v ústrety v podobe bezplatného štúdia, povolenia rozprávať aj písať slovensky, v rovnakom prístupe učiteľov ako voči českým študentom a rade ďalších možností.

Pohodlný a ľahko dostupný študentský život však mnohým Slovákom skomplikovala pretrvávajúca koronakríza. Okamžité zrušenie kontaktnej výuky na všetkých fakultách a do 24. marca rektorské voľno. Zavretie knižníc a študovní. Situácia, ktorá nemá obdoby za posledných sto rokov.

nečakali to

Kríza, akú svet naposledy zažil počas chrípkovej epidémie na začiatku 20. storočia. Tieto a mnohé iné informácie týkajúce sa nového koronavírusu kolovali 10. marca vo virtuálnom priestore aj v konverzáciách študentov a pedagógov Masarykovej univerzity v Brne.

Medzi nimi aj v konverzáciách tisícov študentov zo Slovenska. Viacerí Česi aj Slováci považovali opatrenia za prehnané, keďže v tej dobe nebol na južnej Morave ani jeden potvrdený prípad výskytu nákazy. Nasledujúce týždne však ukázali, že sled rýchlych nariadení bol správnym krokom. „Možnosť, že 24. marca sa výuka neobnoví, je už teraz pravdepodobnejšia ako tá, že semester bude pokračovať v prezenčnom režime,“ upozorňoval 10. marca študentov rektor Masarykovej univerzity Martin Bareš.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite