Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hekol štátnu e-Kasu a prednášal o Kočnerovej Threeme. Hrozí nám digitálna totalita, tvrdí heker Lupták

.šimon Jeseňák .rozhovory .spoločnosť

Facebook je súkromná firma a môže cenzurovať, čo chce, hovorí pre .týždeň etický heker Pavol Lupták. Rozpravá tiež o tom, že zákony o sledovaní pohybu ľudí v mene boja proti COVIDU-19 spôsobujú, že kráčame smerom k digitálnej totalite.

Hekol štátnu e-Kasu a prednášal o Kočnerovej Threeme. Hrozí nám digitálna totalita, tvrdí heker Lupták Boris Németh Pavol Lupták je zakladateľ firmy Nethemba, spoluzakladateľ Hacktrophy a ďalších bezpečnostných organizácií. Založil aj Paralelnú Polis v Prahe a Bratislave a projekt Nepracujeme pre štát.

v rozhovore sa dočítate:

-aké možnosti a aké hrozby prinášajú nové digitálne technológie,

- aké sú rozdiely medzi četovacími aplikáciami ako sú WhatsApp alebo Signal,

- prečo si myslí, že smerujeme do digitálnej totality.

minulý rok ste na prednáške o bezpečnej komunikácii vysvetľovali, ako sa podarilo dešifrovať komunikáciu Mariana Kočnera cez aplikáciu Threema. Ako sa to teda podarilo a je aplikácia Threema stále bezpečná?

Podotkol by som, že to nesúvisí s bezpečnosťou aplikácie Threema. Ona je bezpečná stále, aj keď ja preferujem aplikáciu Signal. V prípade Mariana Kočnera bola slabo zabezpečená operačná bezpečnosť.

Znamená to, že si realizoval zálohy svojich správ a boli nedostatočne zabezpečené heslom a ešte aj dával heslá svojim spolupracovníkom, ako napríklad bývalému novinárovi Petrovi Tóthovi. Preto došlo k dešifrovaniu správ, ale nie k prelomeniu Threemy. Počul som aj alternatívu, že heslo prezradil Peter Tóth, a tak došlo k prelomeniu záloh.

mnohí sme už dostali maily, kde bola fiktívna požiadavka o poskytnutie osobných údajov a hesiel. Ako máme chrániť naše dáta, ktoré sú citlivé, a čo by sme sa mali učiť už odmala o bezpečnom správaní na internete?

To, čo ste popisovali, sa nazýva phishing. Presne cielený útok sa volá spear phishing, znamená to, že vás potenciálny útočník oslovuje napríklad krstným menom, pozná vaše zvyklosti a špeciálne cieli na vás ako na osobu.

Treba vedieť, že tieto útoky sú bežné a nikto vám len tak na internete neposkytne peniaze, takže pri tých správach stačí používať rozum. Naši rodičia a starí rodičia sú v tom zraniteľnejší ako mladá generácia, ktorá vyrastala na internete.

 

Celý rozhovor si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite