Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zasaď strom, zachráň planétu. Iba výsadba zelene ale na zvrátenie globálnej krízy nestačí

.hana Štefánková .spoločnosť

Zníženie produkcie a zákaz používania jednorazových plastov, zníženie emisií skleníkových plynov, ekologická edukácia obyvateľstva – tieto opatrenia uplatňované v boji proti rýchlo sa meniacej klíme sú ľuďom známe a väčšina ich považuje za prínosné. Čo však reforestácia, čiže vysádzanie stromov a obnova lesov? Ako veľmi je prospešná a efektívna?

Zasaď strom, zachráň planétu. Iba výsadba zelene ale na zvrátenie globálnej krízy nestačí SITA/Peter Rusko Účastníci so sadenicami vysádzajú sadenice na území Národneho parku Nízke Tatry.

na túto a aj mnohé iné otázky mohli poslucháči nájsť odpovede na seminári ekologickej organizácie Plant-for-the-Planet, bojujúcej proti klimatickým zmenám reforestáciou.

Seminár „Budúcnosť je v lese!“ sa konal v pondelok, 14. septembra, v brnenskom Impact Hube. Ambasádor Plant-for-the-Planet a zakladateľ českej odnože tejto organizácie Šimon Michalčík diskutoval s verejnosťou o úlohe reforestácie v boji proti klimatickej kríze. Tá by si v nasledujúcich rokoch mohla vyžiadať až 500-tisíc životov. 

Kvôli klčovaniu a získavaniu pôdy pre stavebné a poľnohospodárske účely klesol v období od priemyselnej revolúcie až po rok 2018 celosvetový počet stromov zo šesť biliónov na tri bilióny, čiže až o polovicu. O polovicu tak klesla aj schopnosť planéty pohlcovať oxid uhličitý, ktorý ma za následok globálne otepľovanie. Pomôcť by mohla práve reforestácia, ktorá je založená na prirodzenom pohlcovaní oxidu uhličitého rastlinami. Vďaka svojej výške a veľkosti disponujú práve stromy najvyššou schopnosťou pohlcovania.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite