Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zvládame sociálny experiment s koronou? Dali sme prednosť strachu pred rozumom

.marína Gálisová .spoločnosť .spoločnosť

Druhá vlna korony nás čoskoro možno prinúti znovu sa uzavrieť – toto je pocit, ktorý koluje v spoločnosti. Ide však o niečo viac ako len o rúška, lockdown či nútené domáce vzdelávanie. Ide o cnosti, návyky. O kultúru racionality a otvorenosti.

Zvládame sociálny experiment s koronou? Dali sme prednosť strachu pred rozumom JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 19. máj 2020 Bratislava: Predseda vlády Igor Mato- vič počas brífingu na tému Smart karanténa – inteli- gentné riešenie pre ľahší návrat zo zahraničia na slovensko-rakúskom diaľničnom priechode Jarovce.

pandémia prinútila západné spoločnosti – prosperujúce, slobodné, otvorené, tolerantné a v podstate bezpečné – na bezprecedentné kroky. V priebehu niekoľkých mesiacov, niekde len týždňov a niekde dní, sa krajiny rozlúčili s dlhoročným dedičstvom otvorenosti a voľnosti. Teda s dedičstvom, ktoré sme už pokladali  za neoddeliteľnú súčasť ich DNA.

Pozatvárali si hranice, do veľkej miery zrušili medzinárodný obchod (presnejšie, prestali ho praktizovať, alebo výrazne obmedzili jeho rozsah).S postupom času sa obmedzovanie ešte vystupňovalo. Stupňovanie sa spájalo s nulovým umením komunikácie zo strany autorít: vláda sa stala niečím ako krízový štáb a premiér metamorfoval na ikonu národnej spásy, ktorá periodicky ronila slzy na tlačovkách, alebo vykrikovala na občanov nepekné výrazy.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite