Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej C. S. Lewisa: Namáhavý výstup k druhému významu

.marek Markuš .clive Staples Lewis .spoločnosť .spoločnosť

Brit Clive Staples Lewis bol európsky intelektuál a kresťanský mysliteľ 20. storočia. Prinášame sériu ukážok z jeho najdôležitejších diel. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z knihy Úvahy o Žalmoch.

Esej C. S. Lewisa: Namáhavý výstup k druhému významu FINE ART IMAGES/PROFIMEDIA Jean-Baptiste Alizard: Smrť Sokratova, 1762.

C. S. Lewis v úvode knihy Úvahy o Žalmoch upozorňuje, že to nie je žiadna vedecká štúdia a že on sám nie je hebraista ani biblista. Napriek tomu je táto kniha dodnes odporúčanou študijnou literatúrou na mnohých teologických fakultách a seminároch.

 Možno aj preto, že Lewis v knihe síce reflektuje Žalmy – jednu z najdôležitejších kníh tak hebrejského, ako aj kresťanského kánonu –, ale skúma širšie témy a kladie nadčasové otázky, ktoré sa týkajú celej Biblie: Ako čítať Bibliu? Čo s preklínaním a násilím voči protivníkom, ktoré sa vykonáva v mene Boha? V čom je prorocký rozmer Žalmov a iných starozákonných textov? Tejto otázke sa venuje aj v kapitole, ktorú nazval Druhý význam. Lewis nás v nej pozýva na namáhavý výstup – navyše veľkou okľukou – na horu porozumenia prorockým biblickým posolstvám. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite