Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej: Je to až také zlé?

.martin Mojžiš .spoločnosť .spoločnosť

Všeobecná frustrácia z oslobodzujúceho rozsudku v prípade vraždy Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej je prirodzená, ale prehnaná. Slzy a pocit beznádeje sú pochopiteľné, ale nie nutné. Ak vami lomcuje bezmocný hnev, ponúkame vám zopár viet na zmiernenie zúfalstva.

Oslobodenie Kočnera a Zsuzsovej: Je to až také zlé? JOZEF JAKUBČO/PETIT PRESS/PROFIMEDIA 3. september 2020 Pezinok: Marian Kočner prichádza na hlavné pojednávanie vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej na Špecializovanom trestnom súde, kde padol rozsudok o jeho nevine.

nemožno sa veľmi čudovať ľuďom, ktorí považujú oslobodenie Mariana Kočnera a Aleny Zsuzsovej senátom Špecializovaného trestného súdu za šokujúce. Na druhej strane však treba povedať, že ten rozsudok sa dal očakávať, nie je definitívny a je svojím spôsobom zrozumiteľný. Toto všetko je dobré si uvedomiť ešte predtým, než popustíme uzdu emóciám.

Začnime tou očakávateľnosťou. Keď sa pred mesiacom odložilo vyhlásenie rozsudku o dlhší čas, než stanovuje zákon, bolo jasné, že v senáte sa deje niečo zvláštne a že takmer určite nemá na vec jednoznačný názor. Keď sa pár dní pred vyhlásením rozsudku pokúsila prokuratúra predložiť nový dôkaz, muselo byť jasné, že žalujúca strana sa necíti dostatočne istá. Oslobodzujúci rozsudok teda nemal byť pre nikoho až taký prekvapujúci.

 To, že sa tento rozsudok dal čakať, však ešte neznamená, že sa s ním máme zmieriť. Ale to vôbec nie je potrebné, rozsudok predsa nie je a ešte dlho nebude právoplatný. Prehrávať po polčase neznamená prehrať zápas. A to sme zatiaľ nehovorili o tom, čo vlastne v tomto prípade znamená výhru a čo prehru spravodlivosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite