Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Timothy Snyder pre .týždeň: Vznik Solidarity zmenil leninský systém

.timothy Snyder .spoločnosť

Vznik Solidarity patrí k najdôležitejším udalostiam v Poľsku aj na svete v 20. storočí. Stal sa okamihom, ktorý zmenil podstatu systému. Predtým v ňom výhradne rozhodovali komunisti. No keď sa objavila Solidarita, všetko sa zmenilo.

Timothy Snyder pre .týždeň: Vznik Solidarity zmenil leninský systém SITA/AP Photo/Czarek Sokolowski Ľudia v uliciach Varšavy s nápisom Solidarita.

vtedy sa sformovala generácia aktivistov, ktorí si neskôr sadli za okrúhly stôl a následne zohrali kľúčovú úlohu v demokratickom Poľsku. Bez augustových porozumení a Solidarity, ktorá vznikla na ich základe, by sa 4. júna 1989 neuskutočnili voľby.

Skutočnosť, že Solidarita bola legalizovaná 31. augusta 1980 bola významná z troch dôvodov. Po prvé bol to signál, že komunizmus nie je večný. Predtým sa tento systém zdal neprekonateľný; nikto si nevedel predstaviť alternatívu.

Po druhé, Solidarita doviedla vznik nového povojnového Poľska. Ukázala, že okrem komunistického štátu, existuje aj poľské spoločenstvo, ktoré sa s ním neidentifikuje.

Po tretie, Solidarita doviedla, že v Poľsku funguje skutočná občianska spoločnosť, ktorá skutočne diskutuje o svojich hodnotách a smeroch rozvoja. Solidarita tieto diskusie umožnila.V Poľsku sa nasledujúce generácie opozičníkov poučili od starších, ktoré protestovali skôr.

 Takéto skúsenosti tvoria v situácií, kedy je podstatná spolupráca a budovanie neformálnych vzťahov, veľmi cenný kapitál. Samotné štrajky neboli len protestom, ale aj formou budovania nového hnutia, tvorenia nových štruktúr. Práve to bolo najpodstatnejšie v auguste 1980 v gdanských lodeniciach. Štrajky by sa nemali považovať iba za vzburu proti komunistickej vláde. Bol to tiež príklad dlhodobého myslenia a nastolenia hnutia.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite