Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Škótsky samuraj, ktorý naučil Japoncov piť pivo

.vladimír Marko .spoločnosť .história

Thomas Blake Glover. Škótsky dobrodruh, neortodoxný obchodník s ópiom a so zbraňami v Japonsku na prelome 19. a 20. storočia. Muž, ktorý si vytvoril vlastný svet, v ktorom neplatili obchodné ani diplomatické zmluvy. A ktorý naučil Japoncov piť pivo.

Škótsky samuraj, ktorý naučil Japoncov piť pivo KAMMERHOFMUSEUM BAD AUSSEE/AFP/PROFIMEDIA Spring Valley Brewery, prvý pivovar na území japonského cisárstva, na fotografii Michaela Mosera približne z roku 1875.

a tiež muž, ktorý pomohol Japonsku v jeho prechode od feudalizmu ku kapitalizmu, ktorý v krajine vychádzajúceho slnka pomáhal zaviesť telegraf, železnicu, sústavu majákov na pobreží, banský priemysel, moderné plánovanie miest a nové formy rybárstva, ktorý postavil prvý suchý dok, objednal pre japonské cisárstvo prvé vojnové lode a bol pri založení priemyselnej spoločnosti dnes známej pod menom Mitsubishi. Muž, ktorý ako jediný cudzinec dostal vysoké japonské vyznamenanie Rad vychádzajúceho slnka.

 Narodil sa 6. júna 1838 na Commerce Street 15 v mestečku Fraserburgh, v Aberdeenskom vojvodstve v Škót­sku, ako piate z celkového počtu siedmich detí. Keďže rodinné financie dovolili poslať na štúdie len jedného zo synov, Thomas sa po skončení základnej školy zamestnal ako mladý lodný úradník v Aberdeene. Darilo sa mu a zakrátko si mladého muža všimla obria obchodná spoločnosť Jardin Mastheson Far Eastern Trading Company. Tá ho v roku 1857 vyslala do Šanghaja. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite