Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Návalová voda zaplavila chudobných Rómov. Chminianske Jakubovany prosia o pomoc

.michal Oláh .spoločnosť

Záplava v Chminianskych Jakubovanoch pri Prešove pripravila o bývanie do sto ľudí a zničila desiatky obydlí. Navštívili sme chudobných Rómov v zaplavenej časti obce prosiacich o pomoc.

Návalová voda zaplavila chudobných Rómov. Chminianske Jakubovany prosia o pomoc Michal Oláh

o život akoby zázrakom nikto neprišiel, topiaceho sa zdravotne postihnutého muža zachránili na poslednú chvíľu tunajší muži. 

Návalová voda zaplavila v sobotu z 15. na 16. augusta jednu z najväčších sociálne vylúčených rómskych komunít na Slovensku. Podľa odhadov miestnych obyvateľov v nej žije do tritisíc chudobných Rómov. Raz toľko, ako uvádzajú niektoré oficiálne štatistiky. Voda sa prevalila hlavne cez jej najchudobnejšiu dolnú časť obyvateľov žijúcich prevažne v drevených a starých prízemných tehlových chatrčiach. 

Naokolo chýbajú spevnené chodníky a asfaltové cesty. Zafúľané deti pobehujú všade naokolo preskakujúc veľké mláky, po kolená zablatení dospelí zachraňujú, čo sa dá. Hlboké vyjazdené brázdy na hlinených cestách zaplavené kalnou vodou sú stále neprejazdné. Desiatky dospelých žien a mužov nám po príchode na miesto prírodného nešťastia ukazovali asi meter nad úrovňou zeme na múroch chatrčí pokiaľ až siahala hladina záplavovej vody. 

Stihli utiecť na blízky kopec. Väčšina obyvateľov zo zaplavených domčekov býva dnes u rodiny, známych či sa vrátili do polorozpadnutých obydlí. Jedným zo zaplavených domov je aj príbytok „omamy“ Zuzany Jaslovej, o ktorej práci sme vám v .týždni nedávno priniesli reportáž

Dom zostal stáť, prišla však o všetko jeho zariadenie. Jej svokra Zuzana Jaslová nás prosí, aby sme do osady priviezli koberce, nábytok, riady a hlavne stavebný materiál.

Bez vonkajšej pomoci bude trvať mesiace až roky, kým si najchudobnejšie rodiny postavia nové bývanie. „Napíšte si moje číslo 0907 696 857, nech mi pokojne zavolajú ľudia, čo nám chcú pomôcť,“ dodáva. Niekoľko dobrých ľudí už základnú pomoc v podobe starého šatstva či potravín za posledné dni poskytlo. Stále je toho však málo.  

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite