Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Patriarcha Bartolomej I. – vyslanec zmierenia

.štefan Chrappa .spoločnosť

Patriarcha Bartolomej I. je hlavou Konštantinopolského ekumenického patriarchátu. Z historického kontextu vyplýva, že je jednou z najvplyvnejších duchovných autorít pravoslávneho sveta. Bartolomej je vďaka tureckým populistom v komplikovanej situácií.

Patriarcha Bartolomej I. – vyslanec zmierenia SITA/Diana Černáková Duchovný vodca pravoslávnych kresťanov, ekumenický patriarcha Bartolomej I. počas doxológie v Chráme sv. Rastislava na Tomášikovej ulici.

pravoslávie nemá jednu univerzálnu hlavu a centrum, ako majú napríklad katolíci pápeža v Ríme. Preto je ťažšie nachádzať spoločnú reč medzi jednotlivými ortodoxnými cirkvami, ktorých funguje na svete vyše tridsať. Bartolomej I. to však dokáže. Úctu požíva aj medzi katolíkmi a protestantmi. Narodil sa v roku 1940 v Turecku, v rodine gréckej kresťanskej menšiny. Jeho civilné meno je Dimotrios Archondonis. 

Po tom, čo vstúpil do kláštora a bol v šesťdesiatych rokoch vysvätený na diakona, prijal mníšske meno Bartolomej. Pozná pomery vo svojom rodnom Turecku, vie pochopiť stáročné spory medzi Tureckom a okolitými krajinami, vie odčítať napätie, ktoré panuje medzi moslimami a kresťanmi. Práve tí sú na východe pod stále väčším tlakom.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite