Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Misa s pomarančami, dve fľaše vína a jedna fľaša absintu. Ako vyzerá prvé pivné logo

.vladimír Marko .spoločnosť .história

Obraz Bar vo Folies-Berg`ere je posledným veľkým dielom Édouarda Maneta. Namaľoval ho rok pred svojou smrťou, v roku 1882. Má rozmery 98 x 110 cm a predstavuje neobvyklý pohľad na bar v známom parížskom kabarete.

Misa s pomarančami, dve fľaše vína a jedna fľaša absintu. Ako vyzerá prvé pivné logo WORLD HISTORY ARCHIVE/PROFIMEDIA Édouard Manet: Bar vo Fo- lies-Berge`re, 1882. Na pivových fľašiach je červený trojuholník – logo pivovaru Bass Brewery.

v centre obrazu je mladá barmanka, ktorá s nezúčastneným pohľadom počúva návrhy jedného z hostí. Za jej chrbtom je veľké zrkadlo, v ktorom sa odráža interiér baru v celej svojej vysvietenej nádhere. Dajú sa rozoznať elegantne oblečené dámy a páni v cylindroch baviaci sa pod obrovskými krištáľovými lustrami. Práve tá zrkadlová ilúzia robí z obrazu maj­strovské dielo. 

Nás však viac zaujíma barový pult pred barmankou. Je na ňom misa s pomarančmi, šesť fliaš sektu, dve fľaše vína, jedna fľaša s absintom a tri fľaše piva. Pivové fľaše sú uzavreté korkovým uzáverom, keďže korunkový uzáver vynašiel William Painter až o desať rokov neskôr.

 Dôkazom toho, že ide jednoznačne o pivo sú oválne vinety či nálepky, ktoré sú na fľašiach dobre viditeľné. To, čo je na nich rozoznateľné, sú jasné červené trojuholníky. Bol to symbol – dnes by sme povedali, že logo – svetlého piva vyrábaného v tom čase najväčším pivovarom na svete. Pivovar sídlil v anglickom meste Burton upon Trent a volal sa Bass Brewery. Tento príbeh je o tomto pivovare a jeho svetoznámom logu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite