Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej C. S. Lewisa: Cesta do pekla stejčíkmi dláždená

.marek Markuš .clive Staples Lewis .spoločnosť

Brit Clive Staples Lewis bol európsky intelektuál a kresťanský mysliteľ 20. storočia. Prinášame sériu ukážok z jeho najdôležitejších diel. Po krátkom úvode nasleduje úryvok z knihy Rady skúseného diabla.

Esej C. S. Lewisa: Cesta do pekla stejčíkmi dláždená ILKIN QUILYEV/STOCK BUDGET/PROFIMEDIA

c. S. Lewis vo svojej predstavivosti neosídlil peklo rohatými netvormi s netopierími krídlami a kopytami. Lewis si ho predstavil ako neprehľadný systém úradov policajného štátu, kde sa každý stará o vlastnú dôležitosť a kariéru a oddáva sa smrteľne dôležitým vášňam – závisti, udávaniu, vedomiu vlastnej nenahraditeľnosti a nenávisti. Ako povedal Lewis v do­slove: „Žijeme v období manažérskeho riadenia a vo ­svete Úradov. 

Dnes sa najväčšie zlo neodohráva v špinavých hniezdach zločinu, ktoré tak majstrovsky popísal Dickens. Dokonca už ani v koncentračných táboroch a gulagoch – tam už vidíme len dôsledky. Zlo dnes plánujú, prikazujú (navrhujú, podporujú, schvaľujú a zapisujú) v čistých, vyhriatych a dobre osvetlených miestnostiach s kobercami tichí, dobre oblečení a nahladko oholení muži s dokonalou manikúrou, ktorí nepotrebujú zvyšovať hlas.“

Kniha Rady skúseného diabla však nie je Lewisova špekulácia o živote diablov. Podobne ako jeho ostatné imaginatívne diela, aj optika listovej korešpondencie medzi dvomi démonmi – Krutodlakom a Svrabomilom – mu umožnila osvetliť bežný ľudský život z nového uhla pohľadu. Ich „pacient“, o ktorého dušu zvádzajú svoj podlý boj, má napríklad dobrú, zbožnú mamičku, ktorá by určite ani muche neublížila...

C. S. Lewis Drahý môj Svrabomil!

Pohŕdavý spôsob, akým si sa vo svojom poslednom liste vyjadroval o obžerstve ako prostriedku na získavanie duší, len odhaľuje Tvoju nevedomosť. To, že sa nám za posledných sto rokov podarilo otupiť ľudské svedomie v tejto veci do takej miery, že sa dnes v celej Európe sotva nájde niekto, kto by o obžerstve kázal alebo si ním zaťažoval svedomie, je jedným z našich skvelých úspechov. Dokázali sme to predovšetkým vďaka tomu, že sme sa zo všetkých síl zamerali na maškrtnosť, nie na prejedanie sa. 

Krásnym príkladom je aj matka Tvojho pacienta, ako sa dozvedám zo spisov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite