Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Mimoparlamentné fórum: Baláž, Lexmann, Simon a Vančo o aktuálnej situácii

.redakcia .spoločnosť .neparlamentná alternatíva

Štyria politici mimoparlamentných strán komentujú témy, ktoré v týchto dňoch považujú za dôležité. Erik Baláž píše o zmysle našich národných parkov. Miriam Lexmann si všíma politické udalosti doma a v zahraničí, Zsolt Simon sa pozerá na nedostatočné vzdelávanie o menšinách a Branislav Vančo sa zaoberá generálnou prokuratúrou.

Mimoparlamentné fórum: Baláž, Lexmann, Simon a Vančo o aktuálnej situácii SITA/Branislav Bibel Erik Baláž

erik Baláž podpredseda strany Spolu

Každá vláda za posledných dvadsať rokov hovorila o lepšej ochrane národných parkov. Zonácie mali vyčleniť územia prísnej ochrany a zaradiť naše národné parky do zoznamu medzinárodne uznaných parkov. 

Doteraz sa hovorilo najmä o Tatranskom národnom parku, ktorého príbeh sa podobá tomu o diaľnici z Bratislavy do Košíc. Návrhy a sľuby znejú od roku 2001, koniec je v nedohľadne. Súčasná vláda už TANAP ani nespomína, hovorí o Muránskej planine. Po rečiach o schválení ambiciózneho návrhu s 50-percentnou jadrovou zónou spochybnil proces Boris Kollár aj minister pôdohospodárstva Mičovský. Déja vu z prípadu TANAP je nevyhnutné.

 Politici sa vyhovárajú na ľudí z regiónov a súkromných vlastníkov, ja vidím problém inde. Je to boj štátnych inštitúcií o moc a kompetencie. Dobre fungujúci národný park je totiž nezávislý odborný úrad rozhodujúci o všetkom, čo sa na jeho území deje. Ak by národné parky posilnili, tak na úkor niekoho iného.

Napríklad pri správe pozemkov a majetku. Štát vlastní asi polovicu územia národných parkov a stovky nehnuteľností, ktoré dnes spravujú organizácie ministerstva pôdohospodárstva. Ich hlavným záujmom je ťažba dreva, poľovačky a podobne.

Národný park by však mal chrániť prírodu a prírodný turizmus má oveľa väčší ekonomický potenciál ako ťažba. No tí, ktorí majú dnes „kľúče od miešačky“, sa nechcú vzdať ťažby a vplyvu, tak lobujú za status quo. V prípade reformy by získali národné parky, stratili by najmä Lesy SR a Ministerstvo pôdohospodárstva. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite