Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vodka. Symbol a utrpenie ruského národa, ktoré trvá až dodnes

.vladimír Marko .spoločnosť .história

Celá história Ruského impéria je presiaknutá alkoholom. Od doby princov na konci prvého tisícročia cez cárske dynastie panujúce vyše 900 rokov, pokračujúc sedemdesiatimi rokmi komunistických vlád, až po súčasné Rusko.

Vodka. Symbol a utrpenie ruského národa, ktoré trvá až dodnes FINE ART IMAGES/HERITAGE IMAGES/PROFIMEDIA Peter Veľký v Holandsku. Na diplomatických cestách po západnej Európe si obľúbil pivo, ktoré sa snažil rozšíriť aj v Rusku.

keď sa na prelome milénií uskutočnila medzi bežnými ruskými občanmi anketa, čo považujú za symbol Ruska 20. storočia, zvíťazila – vodka. Tá porazila medvede, balalajky, matriošky a dokonca aj útočnú pušku AK-47 kalašnikov. Ak bolo alkoholom presiaknuté Rusko, presiaknutá ním bola tiež väčšina jeho vládcov. Posledného z radu ťažkých alkoholikov – Borisa Jeľcina – zažili viacerí z nás takpovediac v priamom prenose.

vladimír veľký

Začnime prvým veľkým vládcom, Vladimírom I., z histórie známym ako Vladimír Veľký, otec Rusi, ktorý vládol v rokoch 980 – 1015. Na začiatku svojho vládnutia bol pohanom, a to pohanom dôsledným a nekompromisným. Prenasledoval kresťanov, staval pohanské svätyne a rád stotožňoval sám seba s niektorými pohanskými bohmi. Keď sa však blížil k štyridsiatke, čo bol v jeho čase už požehnaný vek, rozhodol sa zaviesť vo svojej zemi náboženstvo.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite