Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hipš, Bihariová, Lexmann a Simon apelujú: Potrebujeme zmenu

.miriam Lexmann .irena Bihariová .juraj Hipš .zsolt Simon .spoločnosť .neparlamentná alternatíva

Svet je po mesiacoch pandémie v hospodárskej a hodnotovej kríze. Pre Slovensko i celú Európsku úniu môže byť toto obdobie príležitosťou na reformu a reštart alebo prehĺbením stagnácie. Miriam Lexmann s Jurajom Hipšom, Irenou Bihariovou a Zsoltom Simonom hovoria o potrebe reforiem ekonomiky, vzdelávania, sceľovania pozemkov a iných oblastí spoločnosti.

Hipš, Bihariová, Lexmann a Simon apelujú: Potrebujeme zmenu SITA/Branislav Bibel Miriam Lexmann.

miriam Lexmann poslankyňa Európskeho parlamentu

Ešte pred pár mesiacmi zrejme nikto nečakal, že sa ocitneme v bezprecedentnej pandemickej a z nej prameniacej ekonomickej kríze. To, že sa na ich prekonanie podarilo nájsť spoločné európske riešenie, je pre Slovensko dobrá správa. Či však bude aktuálna dohoda európskych lídrov na ekonomickej obnove a novom európskom rozpočte pre nás dobrou správou aj s odstupom času, ukáže múdrosť a šikovnosť kabinetu Igora Matoviča. 

 Balík 34 miliárd (možnosť čerpať 26 miliárd najbližších sedem rokov plus nárok čerpať do roku 2023 ďalších osem miliárd z rozpočtu na končiace sa obdobie 2014 – 2020) je historickou šancou transformovať našu ekonomiku, školstvo, hospodárstvo i verejnú správu na podmienky 21. storočia.

Ak sa to podarí, dokážeme závan morálneho hazardu, ktorým ďalšie zadlžovanie Európy, členských krajín a budúcich generácií rozhodne je, pretaviť do príležitosti urobiť kľúčové reformy a návratné investície. Zdravšie a najmä spravodlivejšie ekonomické i sociálne prostredie s konkurencieschopnou ekonomikou, ťahanou inováciami, umožní spoľahlivo splatiť naše záväzky. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite