Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Fedor Gál: Národ = pôda a krv?

.fedor Gál .spoločnosť

Nacionalizmus je rakovina moderného veku. Také je moje presvedčenie, osobná skúsenosť, teoretické poznanie.

Fedor Gál: Národ = pôda a krv? Andrej Bán

prvý raz som sa s militantným nacionalizmom naživo konfrontoval pár týždňov po novembri 1989. Čerstvo získaná sloboda dala zelenú aj nacionalistom a „nacionalistom“. Chodili na mítingy Verejnosti proti násiliu provokovať heslami „Židia do Palestíny“, „Česi peši do Prahy“, „Maďari za Dunaj“). Počas schvaľovania jazykového zákona vykrikovali „Na Slovensku po slovensky!“

Podľa nich „Národ = pôda a krv“. Bojovníci za tento cieľ občas hlásali aj „Za Boha a za Národ!“. Riešenie problémov národa (a rasy) dostalo v nacistickej tretej ríši pomerne rýchlo nálepku „konečné“. Popol obetí je memento. Ideológia a jej nositelia prežívajú roztrúsení medzi nami. Demarkačná línia je krehká. Spočíva v sakralizácii národa. 

Nacionalistická ideológia nemá etnicitu, národnú príslušnosť, kultúrne pozadie. Jednoducho rakovina. Avšak ako každá spoločenská choroba, aj táto má svoj „organický“ pôvod – rodila sa počas kultúrnej evolúcie z pôvodne rodinných a kmeňových pospolitostí a až v časoch pokročilej industrializácie devätnásteho storočia dospela k národným štátom. A je to vôbec choroba? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite