Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Golem a iné šialenstvá

.štefan Chrappa .spoločnosť .mýty a mystika

„Vtedy Pán Boh utvoril z hliny zeme človeka a vdýchol do jeho nozdier dych života. Tak sa stal človek živou bytosťou,“ čítame v druhej kapitole knihy Genezis. Iný preklad uvádza, že: „Človek sa stal živou dušou.“

Golem a iné šialenstvá HISTORY COLLECTION 2016/ALAMY/PROFIMEDIA Ilustrácie k románu Golem, ktorý v rokoch 1907 – 1914 napísal rakúsky spisovateľ Gustav Meyrink. Litografie vytvoril pražský, neskôr nemecký židovský grafik a ilustrátor Hugo Steiner-Prag v roku 1916. Jeho matka bola údajne potomkom rabína Jehudu ben Becal

pre moderného človeka je to metaforická správa o stvorení. Pre ľudí, ktorí tu boli pred nami, bol tento text počas tisícročí posvätný, záväzný, pravý a nespochybniteľný. 

Ako uchopiť stvorenie človeka? Zásadný protiargument a otázka, ktorá zaznela v diskusii, kde sa hájila evolúcia, bola: „Ako je možné, že sa z hmotného nevedomia vyvinulo nehmotné vedomie?“ Na takéto otázky neodpovie nikto. Môžu sa o to pokúsiť nanajvýš filozofi.  Istý paleontológ, ktorý roky zmieruje svet vedy a svet viery vysvetľoval, že Božích šesť dní, je „Božích šesť dní!“, a v ľudskom ponímaní to môžu byť pokojne miliardy rokov. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite