Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Tvár .týždňa: Svitlana, nositeľka svetla?

.marína Gálisová .spoločnosť .tvár týždňa

Nielen ruský cár Vladimír Putin čelí veľkým protestom v sibírskom Chabarovsku. Aj bieloruský cárik Alexander Lukašenko sa musí pozerať, ako v Minsku v parku burácajú 60-tisícové davy, aby sa zbalil. Minsk postavila na nohy jeho protikandidátka Svitlana Cichanovská.

Tvár .týždňa: Svitlana, nositeľka svetla? SERGEJ GAPON/AFP/PROFIMEDIA Svitlana Cichanovská.

deviateho augusta čakajú Bielorusko prezidentské voľby a Svitlana Cichanovská je v nich Lukašenkovou silnou súperkou. Ľudí, ktorí majú polodiktatúry pod Lukašenkom plné zuby, je v Bielorusku čoraz viac. 

 Môže im Cichanovská priniesť nádej, že krajina sa pohne k demokracii a západným hodnotám? Tridsaťsedemročná učiteľka a tlmočníčka sa narodila ešte za čias ZSSR v Bieloruskej sovietskej socialistickej republike, v meste Mikaševiči, ktoré sa preslávilo tým, že v roku 1919 tam rokoval poľský maršal Pilsudský s ruskou boľševickou delegáciou. Dňa 9. augusta, v deň prezidentských volieb, sa rozhodne, či sa Mikaševiči preslávi aj ako rodisko prvej bieloruskej prezidentky.Alexander Lukašenko, samozrejme, kričí, že v žiadnom prípade. Opakuje, že Bielorusko nie je pripravené, aby ho viedla žena. Prezident s diktátorskými sklonmi však viditeľne stráca istotu. V predchádzajúcich voľbách mal na konte víťazstvá s percentami od 75 do vyše 84. 

Pred nadchádzajúcimi voľbami sa pokúsil zabezpečiť tým, že posadil do väzenia dvoch silných kandidátov opozície – prvým bol bankár Viktor Babaryka, druhým Sergej Cichanovský, biznismen a politický bloger.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite