Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Život plný mystérií. Tesla bol veľký vizionár s malým zmyslom pre biznis

.marína Gálisová .veda .história

Jeden z najvýznamnejších, ale aj najkontroverznejších hýbateľov pokroku. Excentrik, podľa mnohých blázon. Alebo hochštapler. Alebo poloboh. Nie, nehovoríme o Elonovi Muskovi.

Život plný mystérií. Tesla bol veľký vizionár s malým zmyslom pre biznis DICKENSON V. ALLEY/WIKIMEDIA COMMONS Fotografiu vytvoril dvojitou expozíciou Dickenson Alley v Teslovom laboratóriu v Colorado Springs v roku 1899. Na jednom zábere bol čítajúci Nikola Tesla, na druhom elektrický výboj z transformátora. Šikovný fototrik patril k marketingu.

hovoríme o mužovi, ktorý, keby sa bol narodil v rovnakej ére ako Elon Musk, bol by buď jeho blízkym spolupracovníkom, alebo zúrivým rivalom. Volal sa Nikola Tesla a predvídal veľa z technológií, ktoré prišli až takmer o storočie po ňom. 

Dejiny mu vďačia za kľúčové vynálezy. Projekt elektrického vozidla od spomínaného Elona Muska nesie jeho priezvisko. Konkurenčný projekt elektrickej nákladnej dopravy zase dostal jeho krstné meno. Nie je to náhoda – azda nikto z vynálezcov nestelesňuje lepšie ducha inovácií, ktorý musí byť živený až šialenou odvahou.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite