Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Reakcia na Martina Mojžiša: Ako to bude s budúcnosťou umelej inteligencie?

.filip Vačko .spoločnosť

Skepticizmus kolegu a fyzika Martina Mojžiša ohľadom technologickej singularity považujem za opodstatnený. Som však presvedčený o tom, že niektoré z jeho protiargumentov nie sú dostatočne podložené a ohľadom budúcnosti tak je na mieste o niečo väčší optimizmus.

Reakcia na Martina Mojžiša: Ako to bude s budúcnosťou umelej inteligencie? BORIS NÉMETH

predposlednom čísle časopisu .týždeň som písal o téme technologickej singularity. Technologická singularita v skratke znamená to, že v budúcnosti sa môže umelá inteligencia vyvinúť takým rapídnym a významným spôsobom, že z dnešného pohľadu pôjde o singularitu – teda niečo, čo prakticky ani nemôžeme poňať svojím dnešným chápaním.

Martin Mojžiš vydal v reakcii na môj článok vlastný článok, s názvom „Technologická regularita“. Argumentuje v ňom, že vízie, ktoré som predstavil vo svojom článku, môžu, ale tiež nemusia byť reálne. Martin Mojžiš tak k možnému príchodu technologickej singularity zaujíma podstatne skeptickejší postoj.

V princípe s ním súhlasím a skepticizmus ohľadom čohokoľvek považujem za veľmi užitočný. Som však presvedčený o tom, že niektoré z jeho protiargumentov nie sú dostatočne podložené a ohľadom budúcnosti tak je namieste o niečo väčší optimizmus. A práve svojimi výhradami sa zaoberám v tomto článku. 

zavádzajúca autorita expertov

Vo svojom článku som spomenul, že podľa jedného prieskumu 60 percent expertov na umelú inteligenciu očakáva nástup technologickej singularity už v tomto storočí. Podľa Martina Mojžiša je však taká názorová zhoda medzi expertmi v istom zmysle nebezpečná. Vyvoláva totiž prehnaný pocit dôveryhodnosti. Netreba tiež zabúdať na to, že experti majú tendenciu nadhodnocovať budúce, ale aj súčasné možnosti svojho odboru. Radi totiž robia svoju oblasť zaujímavejšou, ako reálne je.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite