Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Esej C. S. Lewisa: Obyčajné kresťanstvo II.

.clive Staples Lewis .marek Markuš .spoločnosť .spoločnosť

Brit Clive Staples Lewis bol európsky intelektuál a kresťanský mysliteľ 20. storočia. Prinášame sériu ukážok z jeho najdôležitejších diel. Nasledujúce úryvky sú z knihy Hovory o (ne)obyčajnom kresťanstve.

Esej C. S. Lewisa: Obyčajné kresťanstvo II. BORIS NÉMETH

boh stvoril svet – priestor i čas, horúčavu i chlad, všetky farby, chute, zvieratá a rastliny – ako veľký príbeh. Ale v tomto svete sa veľa vecí pokazilo a Boh dôrazne nástojí na tom, aby sa to dalo do poriadku. 

Ak ale svet stvoril dobrý Boh, prečo sa pokazil? Tu sa nám často podsúva „zriedené kresťanstvo“, že v nebi je dobrý pánbožko a tu dole je všetko v poriadku. Vyhneme sa tak ťažkým a vážnym doktrínam o hriechu, pekle, diablovi a vykúpení. Ale dožadovať sa jednoduchého náboženstva je nanič. Skutočné veci nebývajú jednoduché. 

čomu veria kresťania.

Podľa mojej skúsenosti je realita nielen komplikovaná, ale aj podivná. Nie je uhladená a samozrejmá, nezodpovedá našim očakávaniam. Keď pochopíte, že Zem a ďalšie planéty obiehajú okolo Slnka, očakávali by ste, že budú nejako usporiadané – budú mať rovnaké rozostupy, alebo budú mať rovnakú veľkosť, alebo budú s rastúcou vzdialenosťou od Slnka čoraz väčšie alebo menšie. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite