Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Odišiel biskup Šášik – „poslaný hlásať evanjelium chudobným“

.štefan Chrappa .spoločnosť

Na sviatok svätého apoštola Aquilu (14. júla, v byzanstkom obrade) zomrel vo veku 67 rokov mukačevský biskup Milan Šášik, CM. Skratka CM za menom znamená príslušnosť k rehoľnému rádu, v tomto prípade k Misijnej spoločnosti sv. Vincenta de Paul, svätca, ktorý obrodil Francúzsko a následne Európu i svet.

Odišiel biskup Šášik – „poslaný hlásať evanjelium chudobným“ Jozef Jakubčo/SITA 25.marec 2014, Bratislava: Biskup Šášik počas verejného zhromaždenia pri príležitosti 26. výročia sviečkovej manifestácie Sviečková manifestácia 2014

dnes sú rehoľné domy Lazaristov, ako sa im zvykne vravieť, v päťdesiatich krajinách sveta a majú okolo štyritisíc členov. Venujú sa chudobným, chorým, umierajúcim, ale aj veriacim v bežnej pastorácii. 

Biskup Šášik sa narodil 17. septembra 1952 v dedinke Lehota neďaleko Nitry. Už ako študent vstúpil k Vincentínom, nadchnutý ich spiritualitou a oslovený osobným príkladom rehoľníkov, ktorí charizmu tohto spoločenstva rozvíjali v prostredí tajnej cirkvi. Rehole u nás boli totiž od 50. rokov 20. storočia rozpustené. 

Vysvätený na rímskokatolíckeho kňaza bol v roku 1976, no o východnú spiritualitu sa zaujímal počas celej svojej formácie. Počas pastorácie v dobe komunizmu mu bol odobraný aj štátny súhlas. 

Po Nežnej revolúcii obhájil licenciát v Ríme. Od roku 1992 začal pracovať na Apoštolskej nunciatúre v Kyjeve. Pôsobil aj ako farár na Zakarpatsku. V roku 2002 bol pápežom Jánom Pavlom II. menovaný za dočasného biskupa mukačevskej gréckokatolíckej diecézy (eparchie), v marci  2010 bol vymenovaný za eparchiálneho mukačevského biskupa.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite