Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

5G siete. Revolučné zlepšenie alebo riziko pre zdravie a súkromie ľudí?

.filip Vačko .spoločnosť

Konšpirátori tvrdia, že 5G siete spôsobujú rakovinu mozgu, neplodnosť, autizmus, nádory na srdci alebo Alzheimerovu chorobu. Ide o výmysly a hoaxy.

5G siete. Revolučné zlepšenie alebo riziko pre zdravie a súkromie ľudí? unsplash.com

v súčasnosti sa vo svete začínajú nasadzovať takzvané 5G siete – čiže telekomunikačné siete piatej generácie. V minulosti prebehol prechod medzi jednotlivými generáciami, od 1G až po aktuálne využívanú 4G bez väčšieho záujmu verejnosti.

Zavádzanie 5G sietí však sprevádza veľký rozruch, a to ako zo strany ich podporovateľov, tak aj zo strany ich kritikov. Zástancovia poukazujú na to, že 5G siete prinesú prakticky revolučné možnosti v oblasti telekomunikácií.

No kritici a rôzni konšpirátori varujú pred mnohými rizikami, od možného špehovania až po poškodzovanie zdravia. V obave pred týmito rizikami dokonca boli zapálené desiatky 5G vysielačov po celom svete. Kto má ohľadom 5G sietí pravdu?

čo sú 5G siete

5G technológia prináša významné zvýšenie rýchlostí mobilných sietí. 5G siete môžu byť v porovnaní s dnešnými mobilnými sieťami desať- až 100-násobne rýchlejšie. Pri týchto rýchlostiach už mobilné siete dokážu konkurovať štandardným káblovým internetovým pripojeniam, vrátane optiky. V niektorých prípadoch dokonca mobilné 5G pripojenie môže byť rýchlejšie ako existujúca alternatíva v podobe optického kábla.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite