Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Hazard patrí k ľudstvu, za jeho zrušenie by nebol ani Ježiš

.filip Vačko .spoločnosť .spoločnosť

Skupina tridsiatich troch poslancov, najmä zo strany OĽaNO, predložila do Národnej rady SR zákon, ktorý má zjednodušiť zákaz hazardu na území miest a obcí. O čo sa pokúšajú, a nie je ich snaha sama osebe risk?

Hazard patrí k ľudstvu, za jeho zrušenie by nebol ani Ježiš NORTH WIND PICTURE ARCHIVES/AKG/PROFIMEDIA Azda najznámejší príklad gamblingu v histórii. Vladárovi vojaci si hádžu lós o Ježišove šaty.

z tridsiatich troch poslancov, ktorí návrh predložili, je 23 z OĽaNO (vrátane Richarda Vašečku a Anny Záborskej), osem zo strany Za ľudí (vrátane Jany Žitňanskej, Juraja Šeligu a Mareka Hattasa), jeden zo Sme rodina (Jozef Lukáč) a jeden z SaS (Peter Cmorej). Podpora teda ide naprieč stranami a pri hlasovaní sa môže ukázať ešte širšia.

Doteraz mohli mestá a obce zakázať hazard na svojom území len na základe petície, ktorú musí podporiť minimálne 30 percent obyvateľov obce – okrem Bratislavy a Košíc, kde stačila podpora 15 percent obyvateľov. Predkladatelia však chcú eliminovať podmienku petície a obhajujú to tým, že zloženie samosprávnych zastupiteľstiev vyjadruje vôľu obyvateľov, „ktorí prostredníctvom komunálnych volieb udelili poslancom samosprávnych zastupiteľstiev mandát na ich zastupovanie“, a tak je „podmienka petície na prijatie všeobecne záväzného nariadenia obce zakazujúceho hazardné hry na svojom území nadbytočná“.

Znie to nelogicky: keby poslanci doviedli túto argumentáciu do dôsledkov, mohli by dôjsť až k názoru, že celkovo sú referendá a petície zbytočné, veď občania si volia zástupcov do NR SR, VÚC a samosprávnych zastupiteľstiev.

Inak, už aktuálne nastavenie je v prospech odporcov hazardu, keďže už 30 percent (alebo v Bratislave a Košiciach 15 percent) ľudí môže žiadať o zákaz, ktorým obmedzí aj zvyšnú väčšinu. To však predkladateľom zákona nestačí: chcú, aby rozhodovala ešte menšia menšina.

niečo k dejinám hazardu

Eticky môžeme hazard vnímať rôzne, ale nemôžeme poprieť, že sprevádza ľudstvo od úsvitu dejín. Podľa archeológov hazardné hry ľudia zrejme hrali už v paleolite, ešte pred vynájdením písma. Najstaršie nájdené hracie kocky pochádzajú z Mezopotámie, z obdobia asi tritisíc rokov pred naším letopočtom. V Číne boli herne rozšírené tisíc rokov pred naším letopočtom. A už vtedy ľudia tipovali výsledky súbojov medzi zvieratami. Nie div, hazard vytvára u niektorých jedincov príjemné pocity, čo je záležitosť fyzická. A aktivity vzbudzujúce slasť budú ľudia vždy vyhľadávať, keď nie legálne, tak mimo zákona.

Podobne stará ako hazard je aj história jeho zakazovania. Prakticky v každej krajine dnešného západného sveta bol v jej moderných dejinách platný nejaký zákaz hazardu. V roku 1910 hazard zakázali aj v Las Vegas. Neskôr sa karta obrátila a istý čas bola Nevada, kde je Las Vegas, jediným štátom USA s povolením hazardu v kasínach.

Prístup vlád sa v priebehu histórie líšil. Kým v niektorých obdobiach proti hazardu štáty bojovali, inokedy bol významným príjmom štátnych pokladníc. Navyše, medzi najväčších gamblerov patrili aj významní panovníci. Kráľ Anglicka a Írska Henrich VIII. strávil veľa hodín hraním rôznych hazardných hier, aj s inými panovníkmi.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite