Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Zaskočený radosťou II

.marek Markuš .clive Staples Lewis .spoločnosť .spoločnosť

Knihu Zaskočený radosťou napísal C. S. Lewis na žiadosť ľudí vo svojom okolí, ktorí boli prekvapení, ako sa z neho – ateistu – stal kresťan.

Zaskočený radosťou II CAMERA PRESS/TOPFOTO/PROFIMEDIA Clive Staples Lewis ako profesor stredovekej a renesančnej literatúry na Cambridgeskej univerzite, kde nastúpil v roku 1954.

v úvode knihy  upozorňuje, že jeho príbeh bude zaujímavý len pre tých, ktorí zažili to, čo on nazýva „radosťou. Tá sa však nesmie zamieňať s pocitom šťastia. Radosť sa v Lewisovom ponímaní šťastiu a potešeniu podobala len tým, že každý, kto ich zažil, ich chce pocítiť znovu.

 Lewis zažíval záblesky hlbokej radosti cez stretnutia s krásou, dobrom a láskou. Zároveň však zažíval, že jeho túžba ostáva nenaplnená, a tak sa radosť mení na hlboký žiaľ, lebo „nad skutočnou radosťou, na rozdiel od potešenia, človek vôbec nevládne.“ Postupne však objavil, že zážitky túžby a záchvevy radosti sú smerovkami, ktoré ukazujú jeden smer.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite