Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Celibát? Nemusíš sa báť...

.štefan Chrappa .spoločnosť .cirkev pod lupou

Vo februári uzrela svetlo sveta kniha Z hĺbky srdca, ktorá vyvolala kontroverzie. Ako autori sú v pôvodnom vydaní uvádzaní kardinál Robert Sarah, prefekt Kongregácie pre bohoslužbu a sviatosti, a emeritný pápež Benedikt XVI.

Celibát? Nemusíš sa báť... Damian Dovarganes/AP/SITA

rozsahom neveľká publikácia sa skladá z úvodu editora, predslovu, doslovu a dvoch samostatných textov. Jeden je od emeritného pápeža, druhý od kardinála. Vatikán, komentátori i verejnosť  zostali zaskočení. Pre búrlivé reakcie sa napokon rozhodlo, že autorom bude iba kardinál Sarah a Benedikt XVI. bude uvádzaný ako spoluautor a jeho podpis zmizne aj z úvodu a záveru. Problém tejto knihy nie je v tom, kto je kde podpísaný a kto svoje spoluautorstvo stiahol. Problém je v nevyrovnanosti textov. 

Ide o obhajobu kňazského celibátu a vysvetlenie jeho zmyslu. Akokoľvek by sme tento fenomén katolicizmu spochybňovali, argumenty Benedikta XVI. sú presvedčivé, láskavé, pravdivé a stoja na pevnom základe. Poukazuje na dedičnosť kňazstva v starom zákone a na to, že novozákonné kňazstvo je povolaním a voľbou jednotlivca, ktorý mu podriaďuje celý život. Jeho pohľad je inšpiratívny a formulácie majú platnosť poučiek. 

Text kardinála Saraha je odlišný. Je pokusom prerozprávať, či skôr vykričať Benediktove postoje svetu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite